Durata somnului variază uneori semnificativ în funcţie de vârstă, regiune geografică şi sex, arată un nou studiu realizat la nivel mondial.
În cadrul cercetării au fost măsurate aproape un sfert de milion de nopţi de somn în rândul persoanelor între 16 şi 30 de ani.
Rezultatele indică faptul că timpul de somn a fost programat mai târziu la subiecţii cu vârste între 16-24 ani, iar la cei mai mari programul de somn a fost reprogramat ulterior mai devreme.
"A fost interesant să constatăm că ritmul circadian se schimbă ulterior chiar şi la persoanele cu vârsta de peste 20 de ani. Se ştia deja că orele de culcare sunt mai întârziate în adolescenţă. Ceea ce a fost evidenţiat în mod clar în acest studiu este cât timp durează acest obicei până la vârsta adultă. ", spune Liisa Kuula, cercetătoare postdoctorală la Universitatea din Helsinki şi autoarea cercetării, citată de sciencedaily.com.
Cercetarea a stabilit că oamenii din Europa şi America de Nord au dormit cel mai mult, în timp ce somnul cel mai scurt a fost observat în ţările asiatice. Somnul a fost programat la orele cele mai târzii în Orientul Mijlociu, în timp ce cel mai timpuri ore de somn a fost în Oceania.
Totodată, femeile tinere se culcă mai devreme şi dorm mai mult decât bărbaţii tineri se mai arată în concluziile cercetării.
"Diferenţele geografice au fost relativ mici, dar similare cu cele observate în studiile anterioare, la scară mai mică. Nevoia de somn nu variază foarte mult între culturi, dar diferenţele apar în ceea ce priveşte orele de culcare", mai precizează Kuula.
În cadrul studiului obiceiurile de somn ale mai mult de 17.000 de adolescenţi şi adulţi tineri au fost monitorizate timp de două săptămâni. Monitorizarea a fost realizată cu ajutorul dispozitivelor "Polar Electro" purtate de subiecţii studiaţi, care au efectuat măsurătorile cu ajutorul celor mai noi tehnologii.