Medicii salută rezultatele „semnificative” ale unui studiu care arată că o nouă combinaţie de medicamente a oprit avansarea cancerului pulmonar cu mai mult de 40% decât tratamentul standard.
Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, fiind responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an. Ratele de supravieţuire în cazul persoanelor cu forme avansate ale bolii, atunci când tumorile s-au răspândit, sunt deosebit de scăzute.
Pacienţii diagnosticaţi cu forme avansate de cancer pulmonar care au primit combinaţia de amivantamab şi lazertinib erau încă în viaţă, fără progresie a bolii, după 23,7 luni în medie, conform datelor studiului global. Supravieţuirea medie fără progresie la pacienţii care au utilizat medicamentul standard, osimertinib, a fost de 16,6 luni, a constatat studiul.
Experţii spun că rezultatele vin într-o „perioadă de aur” a cercetării în domeniul cancerului, în care o mai bună înţelegere a ceea ce stimulează anumite tumori determină modalităţi mai bune de a învinge boala.
„O mai bună înţelegere a biologiei care determină cancerele pulmonare a ghidat dezvoltarea acestor terapii ţintite", a declarat prof. dr. Martin Forster, medic oncolog la Spitalul University College şi cercetător şef al braţului de studiu desfăşurat în Marea Britanie.
„Este uimitor să vedem că această nouă combinaţie arată un control mai lung al cancerului decât osimertinib, care la rândul său a fost un tratament revoluţionar în urmă cu doar câţiva ani”, a precizat oncologul britanic.
În studiul de fazăIII, au fost recrutaţi 1.074 de pacienţi între 2020 şi 2022 din ţări precum Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Franţa, Brazilia, India şi China. Fiecare avea o formă avansată de cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC), cea mai frecventă formă a bolii.
În cadrul grupului britanic de studiu, toţi participanţii prezentau o mutaţie a genei receptorului factorului de creştere epidermic (EGFR), care se găseşte în până la un sfert din cazurile de cancer pulmonar la nivel mondial şi în aproximativ 40% din cazurile din Asia.
O mutaţie EGFR este mai frecventă la femei decât la bărbaţi şi la persoanele care nu au fumat niciodată sau au fost fumători uşori.
Pacienţii din studiu au fost repartizaţi aleatoriu să primească fie combinaţia de medicamente amivantamab şi lazertinib; tratamentul standard pentru acest grup de pacienţi, osimertinib; fie lazertinib.
Amivantamab este un anticorp monoclonal, în timp ce lazertinib este un inhibitor de tirozin kinază. Ambele medicamente vizează celulele canceroase pentru a le stopa avansul.
„Prin combinarea acestor două medicamente, care opresc cancerul să crească în moduri diferite, observăm o îmbunătăţire semnificativă a ratelor de supravieţuire fără progresie în comparaţie cu medicamentul pe care îl folosim în prezent", a declarat dr. Raffaele Califano, specialist în oncologie medicală şi cercet[tor principal al studiului.
Ratele de supravieţuire pentru cancerul pulmonar sunt încă foarte scăzute în comparaţie cu alte tipuri de boală şi, prin urmare, pentru a vedea astfel de rezultate pozitive este o evoluţie binevenită, a mai precizat medicul.
În august, combinaţia de medicamente a fost aprobată de Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) în Statele Unite. Medicii implicaţi în studiu speră că tratamentul ar putea fi disponibil pe scară largă în viitor.
„Cu cât avem mai multe opţiuni de tratament, cu atât aducem mai multă speranţă pacienţilor şi familiilor”, a declarat Califano. „Sperăm că această opţiune va fi aprobată de Nice (Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire)şi rambursată pentru utilizare în cadrul sistemului naţional de sănătate (NHS)”, a precizat specialistul.
Majoritatea pacienţilor au prezentat unele efecte secundare. Cele mai frecvente tipuri raportate în studiu, care a fost finanţat de Janssen Pharmaceutica (o divizie a Johnson & Johnson/J&J), au fost o erupţie cutanată, o infecţie sau un cheag de sânge.
Medicii implicaţi în studiu au declarat că această combinaţie de medicamente face parte dintr-un nou domeniu de tratament numit medicina de precizie.
Progresele în medicina de precizie au condus la noi tratamente adaptate la caracteristicile specifice ale indivizilor, cum ar fi compoziţia genetică a unei persoane sau profilul genetic al tumorii unui pacient.
Această abordare de precizie îmbunătăţeşte rezultatele pentru mult mai mulţi dintre pacienţii noştri, pe măsură ce noi medicamente sunt dezvoltate pentru a exploata vulnerabilităţile identificate într-un număr tot mai mare de cancere pulmonare, a explicat dr. Forster.
„Ne aflăm într-o epocă de aur a cercetării în domeniul cancerului, în care o mai bună înţelegere a ceea ce determină anumite tipuri de cancer informează asupra unor modalităţi noi şi mai bune de a învinge boala”, a adăugat Anna Kinsella, manager de informaţii de cercetare la Cancer Research UK.