Mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume suferă de migrene. Un nou studiu major a sugerat că grupul de medicamente numit triptani este cel mai eficient medicament pentru adulţii care se confruntă cu migrene acute.
Peste 89.000 de persoane au luat parte la studiul condus de Universitatea Oxford din Marea Britanie.
Acesta a comparat eficacitatea a 17 medicamente orale diferite utilizate în mod obişnuit pentru tratarea migrenelor, rezultatele fiind publicate recent în revista The British Medical Journal.
Autorul principal al studiului a declarat că patru triptani - eletriptan, rizatriptan, sumatriptan şi zolmitriptan - s-au dovedit a fi cei mai eficienţi.
Triptanii sunt un grup de medicamente care sunt adesea administrate ca o alternativă atunci când analgezicele nu reuşesc să ofere uşurare.
Acestea acţionează prin imitarea acţiunilor serotoninei, o substanţă chimică din creier, uşurând nervii dureroşi hiperactivi.
Atunci când au comparat medicamentele, cercetătorii au constatat că eletriptanul a fost cel mai eficient pentru ameliorarea durerii la două ore, urmat de rizatriptan, sumatriptan şi zolmitriptan.
Cele mai eficiente pentru ameliorarea durerii timp de până la 24 de ore au fost eletriptanul şi ibuprofenul.
Medicamente mai noi, precum lasmiditan, rimegepant şi ubrogepant au fost, de asemenea, incluse în studiu, dar nu au fost la fel de eficiente ca triptanii.
„Am constatat că toate medicamentele licenţiate sunt mai bune decât placebo, dar unele sunt mai bune decât alte medicamente active pentru tratamentul acut al migrenei, ceea ce este ceva nou”, a declarat profesorul Andrea Cipriani de la Universitatea din Oxford, care a condus studiul.
El a precizat că triptanii sunt în prezent „subutilizaţi pe scară largă” şi ar trebui să fie consideraţi ca un tratament preferat.
Descoperirile deschid calea către o abordare de medicină de precizie în practica clinică şi ar trebui să fie utilizate pentru a ajuta la informarea viitoarelor orientări privind tratamentele pentru migrene acute, pentru a se asigura că pacienţii primesc cea mai bună îngrijire posibilă” a adăugat el.
The Migraine Trust estimează că aproximativ 10 milioane de persoane din Regatul Unit trăiesc cu această afecţiune neurologică, informează BBC.
Printre simptome se numără durerile de cap intense, sensibilitatea la lumină, tulburările de vedere, greaţa şi vărsăturile.
„În timp ce triptanii pot fi foarte eficienţi pentru unele persoane cu migrenă, există mulţi care nu răspund la aceştia", a declarat Robert Music.
„Alţii se confruntă cu efecte secundare intolerabile sau sunt incapabili să le ia, inclusiv cei cu boli cardiovasculare. Utilizarea frecventă a triptanilor poate duce, de asemenea, la dureri de cap cauzate de suprasolicitarea medicamentelor, ceea ce exacerbează problema.”
Studiul a fost finanţat de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din Marea Britanie, Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare, Centrul de cercetări biomedicale Oxford şi Fundaţia Lundbeck.