Antibioticul Ramizol, dezvoltat de o companie australiană în colaborare cu cercetători de la mai multe universităţi, a obţinut rezultate pozitve în testele realizate pe animale în laborator pentru combaterea infecţiilor cu Clostridium difficile, o bacterie foarte periculoasă şi tot mai rezistentă la antibioticele clasice.
Infecţia cu Clostridium difficile se produce ca urmare unor perturbări severe în echilibrul florei intestinale protectoare şi apare, de obicei, la persoanele care urmează tratamente cu antibiotice.
Clostridium difficile provoacă un mare număr de infecţii în spitalele din SUA şi din Europa, inclusiv în România.
Testele efectuate în laborator cu Ramizol, care face parte dintr-o nouă clasă de antibiotice, arată că şoarecii infectaţi cu Clostridium difficile care au fost trataţi cu noul medicament au înregistrat o rată mare de supravieţuire, relatează sciencedaily.com.
Antibioticul, dezvoltat de compania australiană Boulos & Cooper Pharmaceuticals, în colaborare cu University of South Australia, Flinders University şi alte companii, s-a dovedit bine tolerat de către animale, care nu au înregistrat efecte secundare sau pierdere în greutate, potrivit cercetătorilor.
Cercetătorii intenţionează să realizeze în viitor studii clinice pentru a testa eficienţa noului antibiotic la oameni.
Anunţul vine într-un moment în care lupta cu infecţiile periculoase pentru oameni începe să fie puternic afectată de deciziile marilor grupuri farmaceutice de a reduce finanţarea cercetării pentru descoperirea de noi antibiotice.