Un test de sânge experimental a dovedit că detectează cancerul pancreatic în stadiu incipient mai eficient decât alte teste disponibile, potrivit unui nou studiu care va fi publicat în numărul din noiembrie al revistei Cancer Letters. Descoperirile deschid calea pentru evaluarea ulterioară a testului într-un cadru clinic, un pas important spre aprobarea ca metodă potenţială de diagnosticare a cancerului pancreatic.
Rezultatele au arătat că testul îmbunătăţeşte cu 27% detectarea precisă a cancerului pancreatic într-un cadru de laborator.
„Depistarea precoce a cancerului pancreatic îmbunătăţeşte dramatic supravieţuirea, dar instrumentele noastre actuale pentru a face acest lucru sunt limitate”, a declarat autorul corespondent al studiului, Brian Haab, profesor la Institutul american Van Andel.
Noul test funcţionează prin detectarea a două zaharuri - CA199.STRA şi CA19-9 - care sunt produse de celulele canceroase pancreatice şi scapă în fluxul sanguin. CA19-9 este biomarkerul actual de referinţă pentru cancerul pancreatic. Laboratorul american a identificat CA199.STRA ca biomarker al cancerului şi a dezvoltat tehnologia pentru detectarea acestuia.
Testul CA19-9 a identificat corect doar 44% din probele de cancer pancreatic din laborator. Atunci când a fost adăugat CA199.STRA, noul test combinat a identificat corect 71% din probele de cancer pancreatic.
De asemenea, testul combinat a redus foarte mult numărul de rezultate fals negative, menţinând în acelaşi timp o rată scăzută de rezultate fals pozitive. Ratele scăzute de fals pozitive şi fals negative sunt importante deoarece reflectă capacitatea testului de a identifica corect prezenţa sau absenţa cancerului.
Constatările au rezultat din evaluările dublu-orb ale mai multor candidaţi biomarker pentru cancerul pancreatic de către laboratoarele afiliate EDRN de la VAI, Centrul pentru cercetarea canecrului Fred Hutchinson, Centrul de cancer UPMC Hillman şi Universitatea din Nebraska.
Este pentru prima dată când mai mulţi biomarkeri de cancer pancreatic din laboratoare diferite au fost evaluaţi în combinaţie.
Analiza a arătat, de asemenea, că o combinaţie între CA199.STRA, CA19-9 şi un biomarker proteic numit LRG1 a îmbunătăţit specificitatea, care se referă la capacitatea unui test de a returna un rezultat negativ în cazul probelor fără cancer.
Testul cu trei analize a identificat cu exactitate aproape toate cazurile corect şi a avut mult mai puţine rezultate fals pozitive decât CA19-9 singur.
Cercetătorii subliniază importanţa de a avea mai mulţi biomarkeri diferiţi validaţi pentru cancerul pancreatic.
„O abordare unică nu va funcţiona", a spus Haab, subliniind că este încurajator faptul că există mulţi candidaţi promiţători care pot fi combinaţi pentru a detecta mai bine cancerul.
Noile constatări se bazează pe un studiu din 2019, realizat de Haab şi colegii săi, care a explorat combinaţia CA19-9 şi STRA pentru a diagnostica cancerul pancreatic.
Un alt studiu, din 2020, a sugerat, de asemenea, că STRA poate identifica cancerele pancreatice care vor răspunde la tratament faţă de cele care nu o vor face.
Următorul pas este evaluarea eficacităţii testului într-un laborator clinic.
Foto articol: Ţesut pancreatic cu biomarkerul CA199.STRA în galben. Credit: Laboratorul Haab, Institutul Van Andel, 30 septembrie 2024.