Un transplant revoluţionar de celule stem a reuşit să închidă găurile maculare din ochi care pun în pericol vederea

Un transplant revoluţionar de celule stem a reuşit să închidă găurile maculare din ochi care pun în pericol vederea

Cercetătorii japonezi au utilizat cu succes un transplant de celule stem umane pentru a închide o gaură într-o parte esenţială a retinei unei maimuţe.

Cu ajutorul transplantului de celule stem, cercetătorii au reparat rupturile maculare în cadrul unui studiu pe primate.

Ei spun că această realizare ar putea deschide calea pentru un tratament mai bun al micilor orificii care se formează în maculă, partea centrală a retinei ochiului. Aceste găuri maculare pot cauza distorsionarea sau înceţoşarea vederii, făcând dificilă vederea detaliilor fine, cititul sau condusul unei maşini.

Echipa raportează într-un articol publicat joi, în revista Stem Cell Reports, că transplantul de celule stem umane a reparat cu succes leziunile maculare la un model de maimuţă. După transplant, găurile maculare au fost închise prin umplerea continuă a spaţiului cu ţesut retinic.

„Am confirmat pentru prima dată într-un model de primate non-umane că transplantul de pelicule de organoizi retinieni derivaţi din tulpini embrionare facilitează închiderea găurilor maculare”, spune autorul principal al studiului, Michiko Mandai, de la Spitalul de ochi Kobe City, din Japonia.

Rezultatele sugerează că această metodă ar putea deveni „o opţiune de tratament practică, sigură şi eficientă, cu riscuri invazive minime, în special pentru cazurile dificile de găuri maculare", scriu cercetătorii.

Găurile maculare sunt mici goluri (rupturi aproape sferice) care se formează în maculă - partea centrală a retinei din ochi. Acestea pot provoca vedere centrală înceţoşată sau distorsionată, făcând dificilă citirea, conducerea sau observarea detaliilor fine.

În ultimul deceniu, progresele înregistrate în tehnicile chirurgicale au permis obţinerea unor rate de închidere de peste 90%, însă cazurile refractare reprezintă încă o problemă.

Gestionarea găurilor maculare recurente după operaţie este, de asemenea, o provocare. Pentru afecţiunile degenerative ale retinei, terapia bazată pe celule este o strategie promiţătoare pentru restabilirea funcţiei vizuale.

Deşi transplantul de retină a demonstrat un succes anatomic bun, îmbunătăţirea vizuală este limitată, iar defectele câmpului vizual periferic sunt inevitabile.

În noul studiu, laboratorul japonez a evaluat dacă ar putea depăşi aceste obstacole prin transplantul de pelicule de organoizi retinieni derivate din celule stem embrionare umane.

Transplantul de ţesut retinian a dus la supravieţuirea şi maturarea grefei şi la dezvoltarea celulelor retiniene care detectează lumina, numite fotoreceptori, inclusiv celulele bastonaşe şi conuri. Experimente suplimentare au evidenţiat îmbunătăţiri ale fixării ochilor şi ale răspunsurilor la lumină.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat câteva avertismente, inclusiv respingerea uşoară a transplantului, pe care au controlat-o folosind injecţii cu steroizi. „Este posibil ca respingerea uşoară să fi limitat integrarea funcţională a ţesutului transplantat”, spune Mandai.

„În plus, acesta a fost rezultatul unui singur caz pentru un ochi, iar modelul nu a replicat exact patologia găurilor maculare refractare umane. Cu toate acestea, constatările sugerează că tehnica chirurgicală este fezabilă pentru găurile maculare umane”, subliniază cercetătorul japonez.

Autorii spun că vor fi necesare studii suplimentare pentru a valida avantajul retinei derivate din celule stem, inclusiv efectul protector asupra celulelor retiniene gazdă.

De asemenea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege modul în care compoziţia celulară din grefă influenţează funcţia vizuală.

Cercetătorii japonezi intenţionează să examineze dacă se poate stabili o anumită formă de comunicare sinaptică între gazdă şi grefă pe o perioadă mai lungă de observaţie.

viewscnt