Un vaccin oferă speranţe împotriva unui cancer de sân agresiv

Un vaccin oferă speranţe împotriva unui cancer de sân agresiv

Un vaccin experimental ar putea oferi o nouă speranţă femeilor diagnosticate cu o formă agresivă şi greu de tratat de cancer de sân, sugerează o nouă cercetare.

Un studiu clinic restrâns indică rezultate promiţătoare pentru pacienţii cu cancer de sân triplu negativ care au primit un vaccin experimental conceput pentru a preveni recidiva tumorilor.

Desfăşurat la universitatea Washington din St. Louis cu o terapie concepută de cercetătorii de la facultatea de medicină (WashU Medicine), studiul este primul care raportează rezultate pentru acest tip de vaccin - cunoscut sub numele de vaccin ADN neoantigen - pentru pacienţii cu cancer de sân.

Vaccinul pare să fie sigur şi eficient împotriva cancerului de sân triplu negativ - un tip care nu poate fi tratat cu terapie hormonală, deoarece nu este determinat de niciunul dintre cei trei hormoni care alimentează de obicei cancerul de sân.

Şaisprezece din 18 paciente au rămas fără cancer la trei ani după ce au primit vaccinul, care le-a învăţat sistemul imunitar să elimine orice celule canceroase rămase, conform rezultatelor publicate recent în revista Genome Medicine.

Prin comparaţie, doar jumătate dintre pacienţii care primesc doar intervenţii chirurgicale rămân fără cancer după trei ani, conform datelor.

Studiul clinic de fază I - efectuat la Centrul de cancer Siteman, cu sediul la spitalul Barnes-Jewish Hospital şi WashU Medicine - a implicat 18 paciente diagnosticate cu cancer de sân triplu negativ care nu era metastatic, ceea ce înseamnă că nu se răspândise la alte organe.

Fiecare pacientă a primit tratamentul standard şi trei doze de vaccin personalizat, conceput pentru a localiza mutaţiile-cheie din tumora lor specifică şi pentru a antrena celulele imunitare să recunoască şi să atace orice celulă care prezintă aceste mutaţii.

În urma tratamentului, 14 din 18 paciente au prezentat răspunsuri imune la vaccin şi, după trei ani, 16 paciente au rămas fără cancer. Deşi studiul în stadiu incipient a fost conceput pentru a evalua siguranţa vaccinului şi nu a inclus un grup de control pentru a determina eficacitatea, cercetătorii au analizat datele istorice ale pacientelor cu cancer de sân triplu negativ tratate doar cu tratamentul standard. În acel grup, în medie, aproximativ jumătate dintre paciente au rămas fără cancer la trei ani după tratament.

„Aceste rezultate au fost mai bune decât ne aşteptam”, a declarat într-un comunicat cercetătorul principal, dr. William Gillanders, profesor de chirurgie la facultatea de medicină a universităţii Washington din St. Louis.

Aproximativ 10-15% dintre cancerele de sân care apar în Statele Unite sunt triplu-negative, conform Fundaţiei Naţionale pentru Cancerul de Sân.

Până în prezent, pentru cancerul de sân triplu-negativ nu există terapii ţintite. Acesta este tratat cu abordări tradiţionale, cum ar fi chirurgia, chimioterapia şi radioterapia, au declarat cercetătorii.

Toate pacientele din studiu au fost supuse chimioterapiei, urmată de o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea tumorilor de la sân, au precizat cercetătorii.

Echipa de cercetare a analizat ţesutul tumoral după operaţie pentru a găsi mutaţii genetice unice în celulele canceroase ale pacientelor, şi apoi au creat un vaccin anticancer personalizat pentru fiecare pacientă, pe baza acestor mutaţii.

În acest studiu restrâns, fiecare pacientă a primit trei doze de vaccin, care le-a învăţat sistemul imunitar să recunoască mutaţiile cheie specifice din tumorile sânului şi să atace celulele canceroase, au indicat cercetătorii.

Rezultatele au arătat că 14 din cele 18 paciente cu cancer de sân triplu negativ au dezvoltat un răspuns imun la vaccin.

„Suntem încântaţi de promisiunea acestor vaccinuri neo-antigenice”, a adăugat dr. Gillanders. „Avem speranţa că vom putea să aducem tot mai mult acest tip de tehnologie de vaccin şi să contribuim la îmbunătăţirea rezultatelor tratamentului la pacienţii cu cancere agresive”.

Cu toate acestea, cercetătorii au avertizat că sunt necesare studii clinice mai ample pentru a dovedi eficacitatea vaccinului.

„Recunoaştem limitările acestui tip de analiză, dar continuăm să urmărim această strategie de vaccinare şi avem în desfăşurare studii controlate randomizate care fac o comparaţie directă între standardul de îngrijire plus un vaccin, faţă de monoterapia cu standardul de îngrijire”, a indicat dr. Gillanders. „Suntem încurajaţi de ceea ce vedem până acum la aceşti pacienţi”, a mai precizat medicul.

viewscnt