Utilizarea excesivă a social-media, asociată cu tulburări psihiatrice în cazul adolescenţilor

Utilizarea excesivă a social-media, asociată cu tulburări psihiatrice în cazul adolescenţilor

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health a descoperit că adolescenţii care petrec mai mult de trei ore pe zi pe social-media au un risc mai mare de a manifesta tulburări psihiatrice de internalizare, în comparaţie cu adolescenţii care nu folosesc deloc social-media.

Studiul, publicat online 11 septembrie în JAMA Psychiatry, a examinat perioada în care adolescenţii au raportat timpul alocat social-media şi două tipuri de comportamente care pot fi indicatoare ale problemelor de sănătate mintală: internalizarea şi externalizarea. Internalizarea poate implica retragere socială, dificultate de a face faţă anxietăţii sau depresiei sau direcţionarea sentimentelor spre interior. Externalizarea poate include agresivitate, hiperactivitate, opoziţionism sau alte comportamente observabile.

Studiul a constatat că utilizarea de social-media pentru orice perioadă de timp a fost asociată atât cu un risc mai mare a problemelor psihiatrice de internalizare singure, cât şi cu simptome concomitente atât pentru probleme de internalizare cât şi de externalizare. Adolescenţii care petreceau cel puţin trei ore pe social media pe zi aveau cel mai mare risc să raporteze doar probleme de internalizare.

"Multe studii existente au găsit o legătură între utilizarea mediilor sociale online şi sănătatea adolescenţilor, dar puţine au analizat această asociere de-a lungul timpului. Studiul nostru arată că adolescenţii care raportează niveluri ridicate de timp petrecut pe social-media au mai multe şanse să dezvolte probleme de internalizare un an mai târziu. Nu putem concluziona că media socială provoacă probleme de sănătate mintală, dar credem că mai puţin timp petrecut pe reţelele de socializare ar putea fi mai benefic pentru sănătatea adolescenţilor" afirmă autorul Kira Riehm, doctorand la Departamentul de Sănătate Mintală de la Şcoala Bloomberg, citat de sciencedaily.com.

Utilizarea social-media în rândul adolescenţilor este foarte răspândită. Sondajele recente au descoperit că 95% dintre adolescenţii din Statele Unite au acces la un smartphone şi aproape 75% dintre adolescenţi au cel puţin un cont pe reţelele de socializare.

Pentru studiul lor, cercetătorii au utilizat un eşantion reprezentativ la nivel naţional de adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani provenind din Population Assessment of Tobacco and Health Study (PATH) realizat la nivel federal între 2013 şi 2016. Studiul a implicat 6.595 respondenţi . În fiecare an, participanţii au fost întrebaţi cât timp au petrecut pe social-media, precum şi în legătură cu simptome ale problemelor de sănătate mintală legate atât de tulburările de internalizare cât şi de cele de externalizare.

Studiul a descoperit că mai puţin de 17% dintre adolescenţi nu au folosit media socială. Printre cei care au folosit social media, 2.082, sau 32% au raportat că au petrecut mai puţin de 30 de minute; 2.000, sau aproximativ 31%, au petrecut pe reţele de socializare între 30 de minute şi trei ore, iar 817, sau 12%, au raportat că au petrecut între trei şi şase ore pe social-media, în timp ce 571, sau 8%, au alocat acestora mai mult de şase ore pe zi.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că 611 respondenţi, sau aproximativ 9% au raportat că au întâmpinat doar probleme psihiatrice de internalizare, în timp ce 885, sau 14%, au raportat că au avut doar probleme psihiatrice de externalizare; 1.169, sau aproximativ 18%, au avut atât tulburări psihice de internalizare, cât şi de externalizare; iar 3.930, sau aproximativ 59%, au raportat probleme scăzute. Studiul nu a găsit asocieri între utilizarea social media şi problemele de sănătate mintală şi sex.

viewscnt