Utilizarea metforminei în timpul sarcinii afectează creşterea fătului şi modifică creşterea sugarului şi a copilului în primii ani de viaţă, arată concluziile unei noi meta-analize realizate în Marea Britanie.
Studiul a descoperit că copiii expuşi la metformină în pântece s-au născut cu greutăţi semnificativ mai mici în comparaţie cu bebeluşii ai căror mame au luat insulină în timpul sarcinii, dar apoi au crescut mai rapid şi au fost semnificativ mai grei în copilărie.
Metformina traversează placenta, în timp ce insulina nu, aşa că este probabil ca medicamentul să acţioneze asupra placentei sau a ţesutului fetal, au precizat autorii cercetării.
"Este cunoscut faptul că copiii care se nasc mici şi apoi suferă o creştere rapidă după naştere au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare şi diabet de tip 2 mai târziu în viaţă. Este important să înţelegem dacă acest risc crescut se aplică copiilor ai căror mame au fost tratate cu metformină în timpul sarcinii”, a precizat dr. Susan Ozanne de la Wellcome Trust-Medical Research Council Institute of Metabolic Science de la Universitatea din Cambridge, citată de Reuters.
Cercetătorii au analizat 28 de studii care au inclus aproape 4.000 de mame care au fost tratate cu metformină sau insulină pentru diabet zaharat gestaţional (GDM).
În comparaţie cu bebeluşii mamelor tratate cu insulină, bebeluşii mamelor tratate cu metformină au cântărit în medie cu 108 g mai puţin la naştere.
Ulterior situaţia s-a schimbat, iar bebeluşii expuşi la metformină au fost cu 0,44 kg mai mari în perioada cuprinsă între 18 şi 24 de luni decât bebeluşii expuşi la insulină. Şi copiii expuşi la metformină au avut indice de masă corporală mai mare (cu 0,8 kg / m2) pe perioada vârstei cuprinse între 5 şi 9 ani decât copiii expuşi la insulină.
Studiul nu a avut finanţare comercială, iar autorii nu au declarat conflicte de interese relevante.