Utilizarea social-media contribuie la slăbirea sănătăţii mintale în ţările în curs de dezvoltare cu mari decalaje economice şi sociale, arată concluziile unui studiu realizat în Indonezia.
Lucrarea examinează efectul specific al social media asupra sănătăţii mintale în ţara aflată în curs de dezvoltare prin analizarea specifică a utilizatorilor de Facebook şi Twitter. cerectarea a vizat un număr de analizat 22.423 de indivizi din aproape 300 de districte ale ţării, utilizatori ai reţelelor sociale.
Studiul a arătat că social media a avut un efect detrimnant asupra sănătăţii mentale - la fel cum a fost documentat până în prezent la nivel global. Dar autorii au remarcat lucruri specifice pentru ţările în curs de dezvoltare, cum ar fi Indonezia.
Social media este foarte populară în Indonezia; Facebook a raportat un total de 54 de milioane de utilizatori individuali în Indonezia ceea ce o face a patra cea mai mare ţară din lume ce utilizează reţeaua, în timp ce Twitter a raportat 22 de milioane de utilizatori indonezieni, punând ţara pe al cincelea loc din toată lumea.
Între timp, tulburările mintale devin o povară majoră în ţară.În baza ultimului chestionar Indonesia Basic Health Research din 2018, prevalenţa indivizilor cu tulburări mintale în ţară este estimată la 11,8 milioane de oameni.
Nivelurile ridicate de inegalitate ale ţării sunt accentuate pe social media şi conduc la apariţia invidiei, resentimentelor şi frustrărilor prin observarea imaginilor media pozitive, fericite referitoare la cum trăiesc alţii, ceea ce conduce la favorizarea apariţiei unor tulburări mintale ca anxietatea, depresia, comportamentul suicidal sau antisocial, se arată în concluziile cercetării.
Inegalitatea în Indonezia a crescut rapid din 2000, iar ţara are a treia cea mai rapidă creştere a economiei din economiile G20. Are o clasă medie a consumatorilor în creştere ce contrastează puternic cu cei cu venituri mai mici sau cu mai puţină educaţie sau cu cei incapabili să se angajeze.
Tranziţia Indoneziei la democraţiei a jucat de asemenea un rol asupra rolului negativ al social media asupra sănătăţii mintale a populaţiei.
Multe ştiri despre eşecurile guvernului, corupţie, crime, conflicte şi sărăcie sunt amplificate pe social media zi de zi generând astfel senzaţii angoasente, ce par fără ieşire pentru cetăţenii ţării.
"Acest lucru ne aminteşte puternic că aceste tehnologii pot avea o parte negativă. Am vrea să vedem oficialii din sănătatea publică gândindu-se creativ la modul în care putem încuraja cetăţenii să ia o pauză de la social media sau să fie conştienţi de consecinţele negative pe care o poate avea asupra sănătâţii mintale", a precizat cercetătorul Gindo Tampubolon de la Institutul de Dezvoltare Globală citat de sciencedaily.com.
În concluziile cercetării autorii fac apel pentru intervenţii ale sănătăţii publice şi politici care să susţină o utilizare înţeleaptă a social media pentru a preveni bolile mintale crescute generate de utilizarea excesivă a social media în Indonezia.
foto credit:http://www.thoughtcatalog.com/