Coronavirusul MERS - Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) - cauzează boli respiratorii grave cu o rată ridicată de mortalitate. Până în prezent, nu există nici un vaccin, nici un tratament specific. Coronavirusul MERS a fost clasificat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca fiind deosebit de periculos pentru sănătatea publică. Până în prezent, mai mult de 2.600 de cazuri de MERS au fost confirmate în 27 de ţări din întreaga lume.
Siguranţa, imunogenitatea şi regimul optim de dozare ale candidatului de vaccin MVA-MERS-S dezvoltat la Centrul german de cercetare a infecţiilor (DZIF) au fost acum investigate într-un studiu de fază Ib la persoane sănătoase care au fost infectate anterior cu coronavirusul înrudit SARS-CoV-2.
Studiul, publicat în revista medicală The Lancet Infectious Diseases, a arătat că vaccinul este sigur şi eficient.
Vor urma studii suplimentare privind siguranţa şi eficacitatea vaccinului în grupurile de risc pentru boala MERS-CoV severă, inclusiv persoanele în vârstă şi persoanele cu comorbidităţi relevante.
Identificat pentru prima dată în Orientul Mijlociu în 2012, coronavirusul MERS se transmite de la dromaderi (cămila cu o singură cocoaşă) la oameni prin infecţiea cu particule respiratorii (picături) şi poate fi, de asemenea, transmis de la o persoană la alta.
Agentul patogen provoacă boli respiratorii grave, care sunt fatale în până la 36 % din cazuri.
Coronavirusul MERS a fost clasificat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca fiind deosebit de periculos pentru sănătatea publică.
Mai mult de 2.600 de cazuri de MERS au fost confirmate până acum în 27 de ţări din întreaga lume, cu accent pe Arabia Saudită.
Până în prezent, nu există niciun vaccin eficient şi niciun tratament specific.
Vaccinul candidat MVA-MERS-S, dezvoltat la DZIF începând din 2013, se bazează pe un virus atenuat - aşa-numitul „Virus Vaccinia Ankara viu modificat” (MVA) - care a fost suplimentat cu componente proteice ale virusului MERS.
Rezultatele studiului de fază 1B arată că vaccinul este eficient şi sigur, chiar şi la persoanele cu o infecţie anterioară sau simultană cu agentul patogen SARS-CoV-2, care provoacă Covid-19.
Două doze de vaccin şi două intervale diferite de vaccinare au fost investigate în cadrul studiului dublu-orb controlat cu placebo şi randomizat.
Cei 140 de participanţi la studiu au prezentat reacţii locale izolate, cum ar fi o uşoară durere la locul injecţiei, dar nu au prezentat efecte secundare grave legate de vaccin.
„Sunt necesare studii suplimentare, inclusiv pentru a verifica aceste rezultate în grupurile de risc pentru boala MERS-CoV severă, cum ar fi persoanele în vârstă şi persoanele cu comorbidităţi relevante”, a declarat într-un comunicat prof. Marylyn Addo de la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf (UKE), directorul Institutului pentru cercetarea infecţiilor şi dezvoltarea vaccinurilor din cadrul UKE şi coordonator al departamentului de cercetare pentru infecţii emergente la DZIF.
Vaccinul candidat MVA-MERS-S. Credit: UKE, Deutsches Zentrum für Infektionsforschung (DZIF), octombrie 2024