Infecţia cu virusul papilomavirus uman (HPV) în cavitatea orală este mult mai puţin răspândită la adolescentele care au fost vaccinate anti-HPV comparativ cu tinerele care nu au fost vaccinate, arată un nou studiu realizat în Statele Unite.
Rezultatele studiului au fost prezentate recent în publicaţia ştiinţifică JAMA Network Open.
“Studiul furnizează dovezi din lumea reală despre beneficiile potenţiale ale vaccinării populaţiei de adolescente active sexual, care se reflectă în prevalenţa mai mică a HPV în cavitatea orală în rândul femeilor vaccinate comparativ cu cele nevaccinate”, a declarat dr. Nicolas Schlecht de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center din Buffalo, statul New York, citat de Reuters.
Detectarea HPV în cavitatea orală a fost asociată cu un risc crescut de cancer de gât şi cap, iar prezenţa HPV în colul uterin este asociată cu un risc crescut de cancer de col uterin.
Echipa condusă de dr. Schlecht a prelevat probe din cavitatea bucală de la 1.259 de tinere active sexual, cu o vârstă mediană de 18 ani la începutul studiului. 78 de persoane (6,2% din numărul total) înrolate în cadrul studiului au avut rezultat pozitiv la testul HPV ADN.
Participantele la studiu care au avut relaţii sexuale cel puţin 4 ani înainte de începerea studiului au înregistrat un risc mult mai mic de răspuns pozitiv la testul HPV decât cele care au început realaţiile sexuale pentru prima dată în ultimul an înainte de studiu, potrivit cercetătorilor.
Tipurile HPV 6, 11, 16 şi 18 – acoperite de vaccinul HPV tetravalent – au fost foarte puţin detectate la tinerele care au fost vaccinate anti-HPV.
“Acest studiu oferă încă o ilustrare a capacităţii de a proteja de infecţie sau de a reduce infecţiile HPV şi cancerele asociate acestora prin acest vaccin uşor de obţinut şi sigur”, a menţionat dr. Schlecht.
Echipa de cercetători continuă să urmărească tinerele incluse în studiu pentru a descoperi noi efecte ale vaccinării anti-HPV şi a lansat un studiu similar cu bărbaţi adolescenţi.