VIDEO Canabisul poate încetini funcţia cerebrală a tinerilor, a constatat cel mai amplu studiu realizat până în prezent

VIDEO Canabisul poate încetini funcţia cerebrală a tinerilor, a constatat cel mai amplu studiu realizat până în prezent

Cel mai amplu studiu realizat vreodată cu privire la canabis şi funcţiile cerebrale a constatat un impact asupra memoriei de lucru a creierului. Studiul a analizat efectul consumului de canabis asupra adulţilor tineri mari consumatori. Cercetările sugerează că un consum intensiv de marijuana ar putea afecta funcţiile de memorie ale creierului mult timp după ultimul consum.

Consumul de canabis poate avea un impact negativ asupra funcţiei cerebrale la adulţii tineri, conform unui nou studiu care a utilizat tehnologia imagistică pentru a urmări activitatea creierului în timpul testelor cognitive.

„Întrucât consumul de canabis continuă să crească la nivel mondial, studierea efectelor sale asupra sănătăţii umane a devenit din ce în ce mai importantă. Făcând acest lucru, putem oferi o înţelegere completă atât a beneficiilor, cât şi a riscurilor consumului de canabis, permiţând oamenilor să ia decizii în cunoştinţă de cauză şi să înţeleagă pe deplin potenţialele consecinţe”, a declarat marţi, într-un comunicat, autorul studiului, Joshua Gowin, profesor asistent de radiologie la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Anschutz, din Colorado, Statele Unite.

Studiul a implicat 1.003 voluntari cu vârste cuprinse între 22 şi 37 de ani, inclusiv 88 care au raportat mai mult de 1.000 de utilizări ale drogului şi au fost clasificaţi ca mari consumatori, 179 consumatori moderaţi şi 736 neutilizatori.

În timpul sarcinilor de testare a memoriei de lucru, 63% dintre marii consumatori de canabis de-a lungul vieţii au prezentat o activitate cerebrală şi performanţe cognitive reduse, comparativ cu ceea ce s-a observat la non-consumatori, potrivit unui raport publicat marţi în revista JAMA Network Open

Performanţa redusă a memoriei de lucru a fost, de asemenea, observată la consumatorii recenţi de canabis, au declarat cercetătorii.

Memoria de lucru implică utilizarea informaţiilor recent dobândite pentru a urma instrucţiuni sau pentru a vizualiza şi manipula mental informaţii, cum ar fi rezolvarea unei probleme de matematică.

Consumul intens de canabis a părut, de asemenea, să reducă activitatea în regiuni ale creierului care sunt implicate în luarea deciziilor, memorie, atenţie şi procesarea emoţională.

Abţinerea de la consumul de canabis înainte de a efectua o sarcină cognitivă ar putea ajuta la îmbunătăţirea performanţei, au sugerat cercetătorii, deşi consumatorii mari ar trebui să fie mai precauţi, deoarece oprirea bruscă ar putea să le perturbe şi cogniţia, au precizat cercetătorii.

VIDEO: Cel mai amplu studiu realizat până în prezent a constatat un efect statistic semnificativ asupra funcţiei cerebrale. Cercetătorii americani de la Universitatea din Colorado au constatat că canabisul a avut un efect semnificativ din punct de vedere statistic asupra funcţiei creierului în timpul sarcinilor care utilizează memoria de lucru, ceea ce înseamnă că impactul observat este foarte puţin probabil să se datoreze întâmplării. Acest efect a fost observat atât la consumatorii de canabis recenţi, cât şi la marii consumatori.

În cadrul studiului, marii consumatori sunt consideraţi tineri adulţi care au consumat canabis de mai mult de 1.000 de ori pe parcursul vieţii. În timp ce consumul de 10 până la 999 de ori a fost considerat un consumator moderat, iar mai puţin de 10 ori a fost considerat un non-consumator.

Cercetătorii au studiat apoi răspunsul neuronal al participanţilor în timpul unei sesiuni de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN) şi le-au dat şapte sarcini cognitive de îndeplinit. Sarcinile au testat memoria de lucru, recompensa, emoţia, limbajul, abilităţile motorii - cum ar fi atingerea unui deget pentru a cartografia controlul creierului, evaluarea relaţională şi teoria minţii.

Autorii au constatat că canabisul a avut un efect semnificativ din punct de vedere statistic asupra funcţiei creierului în timpul sarcinilor care utilizează memoria de lucru, ceea ce înseamnă că impactul observat este foarte puţin probabil să se datoreze întâmplării. Acest efect a fost observat atât la consumatorii de canabis recenţi, cât şi la marii consumatori.

„Am aplicat cele mai înalte standarde pentru această cercetare, stabilind praguri riguroase pentru semnificaţia statistică în toate cele şapte teste de funcţii cognitive. Pentru a minimiza riscul de fals pozitive, am utilizat corecţia ratei de descoperire falsă (FDR). În timp ce unele dintre celelalte sarcini au indicat o potenţială afectare cognitivă, numai sarcina de memorie de lucru a arătat un impact semnificativ din punct de vedere statistic”, a adăugat prof. Gowin.

În timpul sarcinilor de memorie de lucru, cercetătorii au constatat că un consum intens de canabis pare să reducă activitatea cerebrală în anumite zone ale creierului (cortexul prefrontal dorsolateral, cortexul prefrontal dorsomedial şi insula anterioară). Aceste regiuni ale creierului sunt implicate în funcţii cognitive importante, cum ar fi luarea deciziilor, memoria, atenţia şi procesarea emoţională.

„Există o mulţime de întrebări la care încă avem nevoie de răspunsuri cu privire la modul în care canabisul are un impact asupra creierului”, a menţionat prof. Gowin.

Autorii studiului au precizat că, sunt necesare în continuare studii ample, pe termen lung, pentru a înţelege dacă consumul de canabis modifică în mod direct funcţiile creierului, cât timp durează aceste efecte şi impactul asupra diferitelor grupe de vârstă.

Oamenii de ştiinţă avertizează însă că problemele de memorie cauzate de canabis pot dura mult timp după renunţarea la acest drog.

viewscnt