Cercetătorii în optometrie estimează că aproximativ jumătate din populaţia globală va avea nevoie de lentile de corecţie pentru a compensa miopia până în 2050, dacă ratele actuale continuă - faţă de 23% în 2000 şi mai puţin de 10% în unele ţări.
Miopia, sau nevoia de corecţie a vederii pentru a focaliza sau a vedea obiectele de la distanţă, a devenit mult mai frecventă în ultimele decenii, avertizează specialiştii. Unii dintre aceştia consideră miopia, chiar o epidemie.
Costurile asociate asistenţei medicale sunt uriaşe. Numai în Statele Unite, cheltuielile cu lentilele de corecţie, testele oftalmologice şi cheltuielile aferente pot ajunge la 7,2 miliarde de dolari pe an.
Ce explică creşterea rapidă a miopiei?
Andrew Herbert este profesor de psihologie şi percepţie vizuală la Institutul de Tehnologie din Rochester, şi cercetător în domeniul vederii care a studiat percepţia vizuală şi defectele acesteia. El a examinat cauzele miopiei şi ce anume o poate reduce.
Cum se dezvoltă miopia
El spune că, deşi faptul de a avea doi părinţi miopi înseamnă mai multe şanse pentru copil să fie miop, nu există o singură genă a miopiei, ceea ce înseamnă că în ceea ce priveşte cauzele miopiei acestea sunt mai mult comportamentale decât genetice.
Optometriştii au învăţat foarte multe despre evoluţia miopiei studiind dezvoltarea vizuală la puii de găină.
Ei fac acest lucru utilizând nişte căşti mici pe care le amplasează pe capul puilor de găină. Lentilele de pe aceste căşti acoperă ochii puilor şi sunt ajustate pentru a influenţa cât de mult văd aceştia.
La fel ca la oameni, dacă inputul vizual este distorsionat, ochii unui pui cresc prea mari, ceea ce duce la miopie, o afecţiune oculară progresivă. O percepţie vizuală neclară duce la mărirea ochiului, care provoacă o vedere şi mai neclară, ceea ce face ca ochiul să crească şi mai mult, şi aşa mai departe, explică Andrew Herbert.
Două studii recente, care cuprind sondaje extinse în rândul copiilor şi al părinţilor acestora, susţin puternic ideea că un factor important al creşterii miopiei este faptul că oamenii petrec mai mult timp concentrându-se asupra obiectelor aflate imediat în faţa ochilor lor, fie că este vorba de un ecran, de o carte sau de un bloc de desen.
Cu cât petrecem mai mult timp concentrându-ne asupra unui obiect aflat la o distanţă de un braţ de faţa noastră, în aşa numita „muncă de aproape”, cu atât mai mari sunt şansele de a avea miopie.
Aşadar, oricât de mult ar da vina oamenii pe noile tehnologii, cum ar fi smartphone-urile şi prea mult „timp petrecut în faţa ecranului”, pentru că ne fac rău ochilor, adevărul este că până şi activităţi la fel de valoroase precum cititul unei cărţi pot afecta vederea.
Lumina exterioară ţine miopia la distanţă
Alte cercetări au arătat că această creştere nefirească a ochilor poate fi întreruptă de lumina soarelui.
Un studiu din 2022, de exemplu, a constatat că ratele miopiei au fost de peste patru ori mai mari în cazul copiilor care nu petreceau mult timp în aer liber - să spunem, o dată sau de două ori pe săptămână - în comparaţie cu cei care erau afară zilnic.
În acelaşi timp, copiii care petreceau mai mult de trei ore pe zi, în timp ce nu erau la şcoală, citind sau privind de aproape un ecran, aveau de patru ori mai multe şanse de a avea miopie decât cei care petreceau o oră sau mai puţin făcând acest lucru.
Într-o altă lucrare, din 2012, cercetătorii au realizat o meta-analiză a şapte studii care a comparat durata timpului petrecut în aer liber cu incidenţa miopiei.
De asemenea, au constatat că mai mult timp petrecut în aer liber a fost asociat cu o incidenţă şi o progresie mai mică a miopiei. Şansele de a dezvolta miopie au scăzut cu 2% pentru fiecare oră petrecută afară pe săptămână.
Alţi cercetători au raportat efecte similare şi au pledat pentru mai mult timp petrecut în aer liber şi pentru schimbări în şcolarizarea la vârste fragede pentru a reduce prevalenţa miopiei.
Ce determină această epidemie
Asta încă nu explică de ce miopia se află în creştere rapid, spune cercetătorul într-un articol publicat miercuri în The Conversation.
La nivel global, o mare parte a acestui fapt se datorează dezvoltării şi industrializării rapide a ţărilor din Asia de Est în ultimii 50 de ani.
În acea perioadă, tinerii au început să petreacă mai mult timp în sălile de clasă citind şi concentrându-se pe alte obiecte foarte aproape de ochi şi mai puţin timp în aer liber.
Acest lucru este, de asemenea, ceea ce au observat cercetătorii în Arctica nord-americană după cel de-al Doilea Război Mondial, când şcolarizarea a fost impusă pentru populaţia indigenă.
Ratele miopiei pentru inuiţi au trecut de la o singură cifră înainte de anii 1950 la peste 70% în anii 1970, când toţi copiii au început să frecventeze şcolile pentru prima dată.
Ţările din Europa de Vest, America de Nord şi Australia au prezentat rate crescute de miopie în ultimii ani, dar nimic care să se apropie de ceea ce s-a observat recent în China, Japonia, Singapore şi alte câteva ţări din Asia de Est.
Cei doi factori principali identificaţi ca ducând la creşterea miopiei sunt intensificarea lecturii şi a altor activităţi care necesită concentrarea asupra unui obiect aflat aproape de ochi şi reducerea timpului petrecut în aer liber.
Creşterea numărului de cazuri de miopie va avea, probabil, cele mai grave efecte peste 40 sau 50 de ani, deoarece este nevoie de timp pentru ca tinerii care sunt diagnosticaţi acum cu miopie să se confrunte cu cele mai grave probleme de vedere, spun specialiştii.
Tratarea miopiei
Din fericire, doar câteva minute pe zi cu ochelari sau lentile de contact care corectează o vedere neclară stopează progresia miopiei, motiv pentru care testarea timpurie a vederii şi corecţia vederii sunt importante pentru a limita dezvoltarea miopiei.
Controalele oftalmologice pentru copii sunt obligatorii în unele ţări, cum ar fi Marea Britanie şi acum China, precum şi în majoritatea statelor americane.
Cu toate acestea, persoanele cu miopie mare prezintă un risc crescut de orbire şi alte probleme oculare grave, cum ar fi dezlipirea de retină, afecţiune în care retina se desprinde de partea din spate a ochiului.
Şansele de degenerare maculară legată de miopie cresc cu 40% pentru fiecare dioptrie de miopie. O dioptrie este o unitate de măsură utilizată în prescripţiile oftalmologice.
Dar se pare că există două modalităţi sigure de a compensa sau întârzia aceste efecte, spun specialiştii
Ei ne recomandă să petrecem mai puţin timp concentrându-ne asupra obiectelor apropiate de faţă, cum ar fi cărţile şi smartphone-urile, şi să petrecem mai mult timp afară, în lumină naturală puternică.
Având în vedere că primul este un sfat dificil de urmat în epoca noastră modernă, următorul lucru cel mai bun este să facem pauze frecvente - sau poate să petrecem mai mult timp citind cărţi sau utilizând tableta şi smartphonurile afară, la soare.
[ot-video][/ot-video]
Video: Academia Americana de Oftalmologie
Miopia este în creştere la copii. În ultimii 50 de ani, incidenţa miopiei în Statele Unite aproape s-a dublat, ajungând la 42%.
Dovezile arată că cel puţin o parte din creşterea miopiei, cunoscută şi sub numele de miopie, are legătură cu activităţile de lucru de aproape; nu doar ecranele, ci şi cărţile tradiţionale.
Există, de asemenea, date bune care sugerează că copiii care petrec mai mult timp în aer liber au mai puţine şanse de a dezvolta miopie.