Vitamina D nu previne diabetul de tip 2, arată un nou studiu realizat în SUA

Vitamina D nu previne diabetul de tip 2, arată un nou studiu realizat în SUA

Vitamina D nu reduce riscul de diabet de tip 2, potrivit unei noi cercetări finanţate de The National Institute of Diabetes and Digestive Kidney Diseases din SUA.

Un nou studiu, cel mai mare de acest gen, a constatat că administrarea a 4000 de unităţi internaţionale (UI) pe zi, cantitate care se situează la limita superioară a dozei recomandate, poate dubla cantitatea de vitamină D din sânge, dar dă celor mai mulţi oameni aproximativ aceleaşi şanse de a dezvoltă probleme diabetul ca şi cei care nu iau această vitamină.

După aproximativ 2,5 ani de urmărire a subiecţilor , diabetul a avut o incidenţă de 9,4% pe an în grupul celor cărora le-au fost administrate suplimente de vitamina D şi 10,7% în grupul celor care au primit capsule placebo, o diferenţă nesemnificativă. Toţi pacienţii aveau deja un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2, iar 80% aveau deja niveluri adecvate de vitamină.

Pentru 5% din populaţie ”cu niveluri foarte scăzute de vitamina D, se pare că există un beneficiu, dar solicitam prudenţă, iar oamenii nu ar trebui să exagereze cu consumul aceteia” a declarat pentru Reuters autorul principal al studiului dr. Anastassios Pittas, director al Centrului de Diabet de la Centrul Medical Tufts din Boston.

Studiul a implicat 2.423 de voluntari care au avut un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Toţi voluntarii au întrunit două din cele trei criterii pentru prediabet pentru vedea dacă
vitamina D este eficace.

În cele din urmă, 616 au dezvoltat diabet: 293 în grupul tratat cu vitamina D şi 323 în rândul celor care au primit capsule placebo, însă atunci când cercetătorii au analizat timpul cât a durat cercetarea pentru fiecare pacient dar şi alţi factori individuali, au descoperit că riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 a fost prea apropiat în cele două grupuri pentru a indica faptul că vitamina D a făcut o mare diferenţă.

Voluntarii din studiul D2d care au luat vitamina D au avut o rată similară de reacţii adverse ca şi cei cărora li s-au administrat pastile placebo.

Aproximativ 29 de milioane de americani au deja diabet zaharat tip 2 şi este cea de-a şaptea cauză principală de deces în SUA potrivit Asociaţiei Americane pentru Diabet. Peste 84 de milioane de adulţi sunt expuşi riscului bolii.

Studiile anterioare au descoperit că persoanele cu nivel scăzut de vitamina D se confruntă cu un risc mai mare. Noul studiu, cunoscut sub numele de D2d, a fost conceput pentru a testa dacă suplimentarea ar reduce cotele.

viewscnt