Cercetări prezentate la cel de-al 16-lea congres mondial privind accidentele vasculare cerebrale, World Stroke 2024, care se desfăşoară între 23 - 26 octombrie, la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite (UAE) arată că cei care au suferit un AVC au un risc cu 35% mai mic să mai facă un al doilea atac dacă medicamentele sunt administrate mai devreme decât în prezent.
Fibrilatia atriala este una dintre cele mai frecvente tulburari ale ritmului cardiac. Afectiunea de fibrilaţie atrială este cea mai frecventă aritmie cardiacă (ritm anormal al inimii), şi deşi în mod normal nu pune viaţa în pericol, poate cauza simptome supărătoare. În plus, poate produce complicaţii precum insuficienţa cardiacă şi AVC ischemic.
Fibrilaţia atrială poate duce la formarea unui cheag în interiorul inimii, care poate ajunge la creier, blocând alimentarea cu sânge şi provocând un AVC. Pacienţii cu fibrilaţie atrială sunt de cinci ori mai predispuşi să sufere un AVC decât cei care nu suferă de această afecţiune.
Persoanele cu fibrilaţie atrială (bătăi neregulate ale inimii) care suferă un AVC sunt cu 35% mai puţin predispuse la un al doilea atac dacă li se administrează medicamente anticoagulante mai devreme decât se recomandă în prezent, a constatat o nouă cercetare.
De asemenea, persoanele cu fibrilaţie atrială care au suferit un AVC prezintă şi un risc crescut de a mai suferi încă un atac, însă acest risc poate fi redus prin administrarea de anticoagulante.
Cu toate acestea, anticoagulantele pot provoca hemoragii cerebrale. Recomandările de sănătate sugerează că pacienţii cu bătăi neregulate ale inimii care au suferit un AVC moderat sau sever ar trebui să aştepte cel puţin cinci zile înainte de a începe administrarea de anticoagulante.
Acum, două noi studii, prezentate la cel de-al 16-lea congres mondial privind accidentele vasculare cerebrale, World Stroke 2024, care se desfăşoară între 23 - 26 octombrie, la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite (UAE), sugerează că persoanele cu fibrilaţie atrială care au suferit un AVC şi iau medicamente anticoagulante mai devreme decât se recomandă în prezent, nu numai că sunt mai puţin susceptibile la un al doilea AVC, dar nu au un risc crescut de hemoragie cerebrală decât cei care le iau mai târziu, scrie The Guardian.
O echipă internaţională de cercetători a efectuat o meta-analiză a patru studii controlate randomizate care au analizat siguranţa şi eficacitatea administrării mai devreme a anticoagulantelor, în cazul persoanelor cu AVC acut şi fibrilaţie atrială.
Cercetătorii au comparat mai mult de 5.000 de pacienţi cărora li s-au administrat anticoagulante în termen de patru zile de la un AVC cu cei care au început anticoagulantele în a cincea zi sau mai târziu.
Aceştia au constatat că 2,12% dintre pacienţii cărora li s-au administrat anticoagulante în termen de patru zile au avut un alt AVC în termen de 30 de zile, comparativ cu 3,02% dintre cei care au început să ia medicamentele mai târziu - o diferenţă de 35%.
Un al doilea studiu prezentat la conferinţă, finanţat de Fundaţia Britanică a Inimii (BHF) şi publicat joi, în revista medicală Lancet, a constatat că administrarea de anticoagulante în termen de patru zile de la un AVC, comparativ cu întârzierea tratamentului, nu a crescut riscul unei hemoragii cerebrale, chiar şi pentru cei care au avut un AVC mai sever.
Echipa a analizat datele de la 3.621 de pacienţi cu fibrilaţie atrială care au avut un AVC între 2019 şi 2024, în 100 de spitale din Marea Britanie.
Jumătate dintre participanţi au început tratamentul anticoagulant în termen de patru zile de la un AVC (precoce), iar cealaltă jumătate a început tratamentul la şapte până la 14 zile după ce au suferit un AVC (întârziat). Tratamentul precoce s-a dovedit a fi la fel de eficient ca tratamentul întârziat şi nu a crescut riscul unei hemoragii în creier.
„Nu este o reţetă magică, dar la nivelul populaţiei, este foarte important. Dacă putem administra anticoagulante mai devreme, la 20.000 de persoane pe an - numărul aproximativ de persoane cu fibrilaţie atrială care au un AVC în Marea Britanie în fiecare an - înseamnă că am putea opri până la 200 de potenţiale AVC. Şi, în mod crucial, nu pare să existe un risc crescut de hemoragie cerebrală ca urmare a începerii acestui tratament mai devreme”, a declarat David Werring, profesor de neurologie clinică la University College London (UCL) şi autor principal al ambelor studii.
Comentând aceste constatări, prof. Bryan Williams, directorul ştiinţific şi medical al BHF, spune că rezultatele ar putea face o mare diferenţă, „susţinând un tratament mai precoce care ar putea ajuta mai multe persoane cu fibrilaţie atrială să evite un alt AVC şi complicaţiile asociate”.