Ziua Internaţională a Studiilor Clinice: România, destinaţie tot mai atractivă pentru desfăşurarea studiilor clinice

Ziua Internaţională a Studiilor Clinice: România, destinaţie tot mai atractivă pentru desfăşurarea studiilor clinice

Ziua Internaţională a Studiilor Clinice este sărbătorită în fiecare an pe 20 mai, oferind o oportunitate de a sublinia importanţa cercetărilor clinice şi beneficiile aduse sistemului sanitar, cercetării cât şi pacienţilor. Un studiu clinic este realizat cu scopul de a evalua un medicament din punctul de vedere al siguranţei sau al eficacităţii. Cu această ocazie, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a transmis un mesaj privind importanţa şi beneficiile studiilor clinice, precizând că România a devenit o destinaţie tot mai atractivă pentru desfăşurarea studiilor clinice.

Astfel, studiile clinice reprezintă o componentă esenţială a cercetării medicale, oferind o bază solidă pentru dezvoltarea de tratamente şi medicamente inovatoare. Aceste studii permit testarea siguranţei şi eficacităţii unor noi terapii, precum şi identificarea factorilor de risc şi a modalităţilor de prevenire a bolilor.

Ele contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi la avansarea sistemului sanitar prin furnizarea de date şi informaţii relevante.

"România a devenit o destinaţie tot mai atractivă pentru desfăşurarea studiilor clinice, atât în comparaţie cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est, cât şi cu cele din Europa de Vest. Schimbările legislative implementate în ultimii ani au contribuit la creşterea interesului companiilor farmaceutice şi de cercetare pentru desfăşurarea studiilor clinice în ţară. România se bucură de o infrastructură medicală bine dezvoltată şi de costuri mai reduse, ceea ce o face atractivă pentru cercetători şi sponsorii studiilor clinice", arată asociaţia.

Un aspect important în desfăşurarea studiilor clinice este asigurarea calităţii datelor furnizate.

"În România, există un accent crescut pe asigurarea calităţii şi pe respectarea standardelor internaţionale în ceea ce priveşte colectarea şi analiza datelor. Centrele de studii clinice din România se dezvoltă continuu, oferind infrastructură şi resurse necesare pentru desfăşurarea studiilor clinice în conformitate cu cele mai înalte standarde", menţionează ARPIM.

Rapoartele ACT-EU (The Accelerating Clinical Trials in the European Union) şi EPFIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) oferă o perspectivă asupra evoluţiei studiilor clinice în România.

Raportul EPFIA din decembrie 2023 arată că s-au aprobat 140 de studii clinice noi în perioada 31 ianuarie 2022 - decembrie 2023.

"Cu toate acestea, raportul din martie 2024 dezvăluie o creştere semnificativă, cu 189 de studii clinice noi aprobate în primul trimestru al anului 2024. Aceasta înseamnă o creştere de 49 de studii clinice în doar trei luni, ceea ce demonstrează o tendinţă ascendentă în atragerea cercetărilor clinice în România", menţionează comunicatul asociaţiei.

Creşterea semnificativă a numărului de studii clinice aprobate în România, evidenţiată în rapoartele ACT-EU şi EPFIA, reflectă angajamentul ţării de a fi un jucător important în domeniul cercetării medicale şi de a contribui la avansarea tratamentelor şi medicamentelor inovatoare, potrivit ARPIM.

"România a făcut progrese semnificative în atragerea studiilor clinice, datorită schimbărilor legislative, calităţii datelor furnizate şi pregătirii centrelor de studii clinice", mai arată asociaţia.

viewscnt