Zonele zgomotoase cresc riscul de-a face un accident vascular cerebral

Zonele zgomotoase cresc riscul de-a face un accident vascular cerebral

Persoanele care trăiesc în zone zgomotoase au un risc mai mare de-a face un accident vascular cerebral mai grav comparativ cu cele care locuiesc în zone liniştite. Este prima dată când aceşti factori de mediu au fost analizaţi în funcţie de gravitatea accidentului vascular cerebral.

Zgomotul la care suntem supuşi în oraşele mari poate creşte atât severitatea, cât şi consecinţele unui accident vascular cerebral ischemic (AVC), este concluzia oamenilor de ştiinţă de la Institutul de Cercetări Medicale Hospital del Mar (IMIM), de la Institutul de Sănătate din Barcelona (ISGlobal) şi de la Universitatea Brown din Statele Unite.  Cercetarea a analizat datele a 3.000 de pacienţi trataţi la Hospital del Mar şi a scos la iveală că persoanele care trăiesc în zone mai zgomotoase au riscul cu 30% mai ridicat de-a suferi de AVC.

Zonele verzi, risc scăzut

Locuirea în apropierea zonelor verzi reduce acest risc cu până la 25%. Cercetătorii au analizat influenţa nivelului de zgomot, poluarea aerului şi expunerea la zonele verzi a pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic trataţi la Hospital del Mar în perioada 2005 şi 2014. Ei au folosit date de la Institutul Cartografic al Cataloniei, precum şi modele pentru a analiza nivelurile de poluanţi atmosferici, harta zgomotului din Barcelona şi imagini din satelit pentru a defini zonele cu vegetaţie. De asemenea, a fost luat în considerare nivelul socioeconomic al locului în care au trăit pacienţii.

,,Cu cât sunt mai multe spaţii verzi, cu atât accidentul vascular este mai puţin grav. Şi cu cât este mai mult zgomot, cu atât este mai grav. Acest lucru sugerează că alţi factori decât cei asociaţi în mod tradiţional cu accident vascular cerebral pot juca un rol independent în afecţiune", explică dr. Rosa María Vivanco, de la Grupul de Cercetări Neurovasculare IMIM şi primul autor al studiului, potrivit sciencedaily.com.

În acelaşi timp, dr. Xavier Basagaña, unul dintre autorii studiului şi cercetător la ISGlobal, subliniază că expunerea la spaţiile verzi are mai multe beneficii asupra stării de sănătate. Poate reduce stresul, poate încuraja interacţiunea socială şi poate creşte nivelurile de activitate fizică.

Dr. Gregory A. Wellenius, de la Departamentul de Epidemiologie de la Universitatea Brown a subliniat că acest studiu arată în plus, faţă de alte studii derulate până acum, că locul în care trăim influenţează nu doar riscul de a suferi un accident vascular cerebral, ci şi severitatea acestuia. Pacienţii care trăiesc în zone mai zgomotoase au prezentat accidente vasculare cerebrale mai severe la sosirea la spital.

OMS recomandă limite de zgomot în trafic

Cercetătorii au analizat efectele accidentului vascular cerebral asupra deficitelor neurologice, cum ar fi deficienţa de vorbire şi mobilitatea, folosind scala Stroke a NIHSS (Institutul Naţional de Sănătate).

,,Severitatea unui accident vascular cerebral depinde de diverşi factori, inclusiv de amploarea leziunii cerebrale, zona specifică a creierului afectată, subtipul accidentului vascular cerebral, existenţa factorilor de risc asociaţi (diabet, fibrilaţie atrială) etc. Faptul că am demonstrat că, pe lângă toţi aceşti factori, factorii de mediu precum spaţiile verzi şi nivelul zgomotului urban influenţează gravitatea unui accident vascular cerebral şi, prin urmare, sănătatea noastră, arată că aceste informaţii trebuie luate în considerare de către planificatorii politicilor de sănătate", subliniază dr. Jaume Roquer, şeful Serviciului de Neurologie de la Hospital del Mar, coordonatorul Grupului de Cercetări Neurovasculare IMIM şi unul dintre principalii autori ai lucrării.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă limite de zgomot în trafic de maximum 53 de decibeli în timpul zilei şi 45 de decibeli noaptea. „Nivelul mediu de zgomot la care au fost expuşi pacienţii, precum şi populaţia generală a zonei de studiu, necesită reflecţie, deoarece este considerabil peste recomandările OMS”, subliniază Carla Avellaneda, cercetător IMIM şi autor al lucrării. Aceiaşi cercetători au dezvăluit deja că nivelul ridicat de poluare a aerului din motoarele diesel creşte riscul de a suferi accidente vasculare aterotrombotice cu 20%.

Accidentul vascular cerebral în cifre

Specialiştii estimează că AVC va afecta o persoană din şase de-a lungul vieţii. În 2012, a provocat moartea a 6,7 ​​milioane de oameni în întreaga lume, potrivit OMS. În Spania, accidentul vascular cerebral este principala cauză de deces la femei şi a treia la bărbaţi. În Catalunya există 13.000 de cazuri şi 3.800 de decese provocate de accidentul vascular cerebral în fiecare an, de aici şi preocuparea cercetătorilor spanioli pentru această patologie.

România se află pe locul 2 în Europa în ceea ce priveşte cazurile de deces şi de infirmităţi (ex. handicap motor, demenţă) provocate de AVC. Potrivit lui Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) în România sunt anual aproximativ 60.000 de cazuri de AVC, 20% dintre acestea apărând pe fond de fibrilaţie atrială.

viewscnt