O echipă de medici din Statele Unite a îndepărtat un rinichi de porc de la o pacientă, după un timp record de 130 de zile de la efectuarea transplantului. Pacienta este cel mai longeviv beneficiar al unui transplant de organe de porc modificate genetic. Transplantul de organe de la o specie la alta (xenotransplant) este în prezent o procedură experimentală, dar care are potenţialul de a creşte disponibilitatea organelor pentru transplant, spun specialiştii.
Medicii de la Institutul american de transplant NYU Langone au anunţat că au îndepărtat un rinichi de porc de la o pacientă, după ce aceasta a trăit cu organul un timp record de 130 de zile.
Femeia este al treilea pacient viu care a primit un rinichi de porc editat genetic şi a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea organului experimental în urmă cu o săptămână. În prezent, ea se recuperează după intervenţie şi a revenit la dializă, tratamentul destinat persoanelor ale căror rinichi nu mai funcţionează. Cele mai frecvente cauze pentru insuficienţa renală sunt diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială.
„Am făcut ceea ce era sigur”, a explicat dr. Robert Montgomery, chirurgul care a executat operaţia. „Nu este într-o stare mai gravă decât înainte de xenotransplant, iar pacienta spune că se simte mai bine, pentru că a avut această pauză de patru luni şi jumătate fără dializă”.
Potrivit specialiştilor, în cazul xenotransplanturilor, riscul de infecţie este posibil să fie mai mare decât în cazul organelor umane, la fel şi riscul de respingere a organului. De asemenea, nu este clar dacă rinichii de origine animală pot îndeplini toate funcţiile pe care le au rinichii umani, potrivit National Kidney Foundation.
Medicii au menţionat că încă investighează ce anume a declanşat respingerea organului care a dus la îndepărtarea rinichiul de porc modificat genetic, scrie revista Science.
Ei au explicat că femeia a suferit o infecţie legată de perioada îndelungată de dializă, iar medicaţia imunosupresoare împotriva respingerii organului a fost uşor redusă. În acelaşi timp, sistemul ei imunitar a început să se reactiveze după transplant. Această combinaţie de factori ar fi putut afecta funcţionarea rinichiului nou, spun specialiştii.
Pacienta, care se afla sub dializă încă din 2016 a primit xenotransplantul în noiembrie anul trecut (foto).
Medicii spun că această experienţă unică până în prezent în xenotransplantul renal oferă informaţii valoroase pentru viitoarele studii clinice.
Realizarea cu succes a xenotransplanturilor „va fi obţinută cu paşi mici şi constanţi”, a indicat dr. Montgomery.
Specialiştii speră că xenotransplanturile ar putea contribui la rezolvarea problemei lipsei de organe. Peste 100.000 de persoane din Statele Unite aşteaptă transplanturi, dintre care peste 90.000 au nevoie de rinichi, potrivit datelor guvernamentale.