Potrivit unui nou studiu, pacienţii cu o tulburare frecventă a ritmului cardiac care au luat un anticoagulant experimental au avut mult mai puţine episoade de sângerare decât pacienţii care au primit un anticoagulant standard. Într-un studiu publicat în New England Journal of Medicine, cercetătorii de la Mass General Brigham raportează că o nouă clasă de medicamente a redus semnificativ evenimentele hemoragice comparativ cu tratamentul standard de îngrijire.
Pacienţilor cu fibrilaţie atrială li se prescrie, de obicei, un anticoagulant, sau un medicament de „subţiere a sângelui",, pentru a reduce riscul de AVC (accident vascular cerebral), dar mulţi pot întrerupe administrarea acestora sau nu primesc niciodată o reţetă din cauza preocupărilor legate de riscul crescut de complicaţii hemoragice.
Cercetătorii de la spitalul american Mass General Brigham au evaluat un medicament care reprezintă o nouă clasă de anticoagulante cunoscute sub numele de inhibitori ai factorului XI pentru tratarea pacienţilor cu fibrilaţie atrială, ca parte a studiului AZALEA-TIMI 71.
Studiul de fază intermediară, care a testat abelacimab, de la Anthos Therapeutics, la pacienţii cu fibrilaţie atrială a fost opritînainte de termen la recomandarea Comitetului de monitorizare a datelor datorită unei reduceri covârşitoare a sângerărilor comparativ cu tratamentul standard de îngrijire, rewspectiv cu rata observată la pacienţii care luau medicamente asemănătoare, de exemplu rivaroxaban/Xarelto, de la Johnson & Johnson, au raportat cercetătorii în revista The New England Journal of Medicine-NEJM.
Aproximativ 1 din 3 persoane va dezvolta fibrilaţie atrială, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente afecţiuni cardiovasculare din lume. Riscul de AVC creşte semnificativ la pacienţii cu fibrilaţie atrială, deoarece cheagurile de sânge se formează în camerele inimii şi pot fi pompate la creier, provocând un AVC. Cu toate acestea, mulţi pacienţi refuză sau întrerup anticoagulantele, deoarece medicamentele cresc riscul de complicaţii hemoragice.
Studiul este cel mai mare şi mai lung care examinează un inhibitor al factorului XI comparativ cu anticoagulantele orale standard de îngrijire până în prezent. Echipa a înrolat 1.287 de participanţi în 95 de centre de studiu din întreaga lume, care au primit fie injecţii lunare de 150 miligrame abelacimab, fie 90 mg abelacimab, fie o doză orală zilnică standard de rivaroxaban.
Noul anticoagulant a primit desemnarea Fast Track din partea FDA pentru prevenirea formării cheagurilor asociate cu fibrilaţia atrială şi cu cancerul, a declarat producătorul.
Alte medicamente pentru factorul XI în curs de dezvoltare includ MK-2060, testat de Merck pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare trombotice majore la pacienţii cu boală renală în stadiu terminal.
Abelacimab aparţine unei noi clase de anticoagulante cunoscute sub numele de inhibitori ai factorului XI care acţionează prin blocarea unei proteine din sânge care joacă un rol esenţial în dezvoltarea coagulării obstructive a sângelui, dar este mai puţin implicată în hemostază, care este capacitatea organismului de a preveni sau controla sângerarea.
Pe parcursul unei perioade medii de urmărie de aproximativ doi ani, doza mai mare de anticoagulant a redus sângerarea care necesită spitalizare sau asistenţă medicală cu 62% comparativ cu cel testat, în timp ce doza mai mică a redus aceste tipuri de sângerări cu 69%, au raportat cercetătorii.
Sângerarea gastrointestinală - cea mai frecventă complicaţie cu anticoagulantele - a fost redusă cu 93% cu abelacimab 150mg comparativ cu medicamentul testat, care este un inhibitor al factorului Xa similar cu Eliquis de la Bristol Myers Squibb şi Pfizer.
Datele anterioare din acelaşi studiu au arătat rate scăzute de sângerare în timpul procedurilor chirurgicale la pacienţii anticoagulaţi complet cu abelacimab.
Cu toate acestea, studiul nu a fost conceput pentru a testa eficacitatea medicamentului în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
Cercetătorii aşteaptă acum rezultatele studiilor de fază III.