Ungaria ia în considerare retragerea din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) după ieşirea Statelor Unite şi a Argentinei. Echipa lui Viktor Orbán sugerează că exodul din OMS ar putea continua, după ce şi un deputat rus se alătură apelului de părăsire a agenţiei de sănătate a ONU.
Mai întâi Statele Unite, apoi Argentina - acum Ungaria? Biroul premierului Viktor Orbán a declarat recent că şi Ungaria s-ar putea retrage din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Trump a ordonat retragerea Statelor Unite aproape imediat după preluarea mandatului, în ianuarie, şi a fost urmat săptămâna trecută de preşedintele argentinian Javier Milei.
„Dacă cea mai puternică ţară din lume decide să se retragă dintr-o organizaţie internaţională, atunci guvernul ungar va aborda decizia cu atenţie atunci când se va gândi dacă să îi urmeze exemplul”, a declarat joi Gergely Gulyás, ministrul care supervizează biroul premierului ungar
„Am putea ajunge la concluzia că nu trebuie să o facem, am putea ajunge la o decizie diferită, desigur, dar cu siguranţă merită luată în considerare”, a declarat Gulyás, după ce „cea mai puternică democraţie din lume a părăsit OMS", informează Politico.
Tot săptămâna trecută, vicepreşedintele parlamentului rus s-a pronunţat în favoarea unei ieşiri din OMS.
„Este timpul să investigăm în profunzime activităţile OMS în Rusia. În timpul anchetei, statutul de membru al Rusiei ar trebui cel puţin suspendat, sau, şi mai bine, ar trebui să spunem adio cu totul”, a scris Piotr Tolstoi pe Telegram. Tolstoi provine din partidul Rusia Unită al preşedintelui Vladimir Putin.
Trump şi aliaţii săi au acuzat anterior OMS că se amestecă în suveranitatea ţărilor, că este influenţată în mod nejustificat de China şi că a dat greş în răspunsul său la pandemia de Covid-19.
Ddirectorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a respinse categoric toate acuzaţiile într-un discurs susţinut în faţa ţărilor membre, la deschiderea celei de-a 156-a sesiune a Comitetului executiv.
.„Ca agenţie a ONU, OMS este imparţială şi există pentru a servi toate ţările şi toţi oamenii”, a declarat Tedros. Atunci când ţările fac cereri care depăşesc misiunea OMS de a sprijini sănătatea globală, „spunem nu, politicos”, a adăugat el.
OMS este agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) responsabilă pentru coordonarea eforturilor internaţionale în domeniul sănătăţii.
Agenţia cu sediul central la Geneva a fost înfiinţată la 7 aprilie 1948, având în prezent 194 de state membre şi reprezentanţe în 147 de ţări şi şase birouri regionale.
În ultimii ani, Agenţia a fost supusă unor reforme dar se confruntă în continuare cu critici legate de constrângerile bugetare şi de reacţiile lente la urgenţele sanitare.