ANMDMR îşi menţine modul de finanţare şi numărul maxim de posturi

ANMDMR îşi menţine modul de finanţare şi numărul maxim de posturi

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a fost reorganizată în 2019, prin lege care prevede că instituţia se finanţează din venituri proprii şi din subvenţie acordată de la bugetul de stat. Într-un proiect de act normativ elaborat în luna august, Ministerul Sănătăţii propunea ca ANMDMR să devină o instituţie care se autofinanţează şi care poate încheia contracte cu experţi externi pe anumite teme de evaluare, în vederea întăririi capacităţii instituţionale. Propunerea nu a fost acceptată de Executiv, care a aprobat actul normativ într-o formă care menţine modul de finanţare al ANMDMR şi numărul maxim de posturi stabilit în 2919. 

Propunerile iniţiale au fost cuprinse într-un proiect de ordonanţă a guvernului (OG) elaborat de Ministerul Sănătăţii, care modifică şi completează mai multe acte normative, între care Legea nr. 134/2019 (privind reorganizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale).

“Finanţarea ANMDMR se asigură din venituri proprii ale ANMDMR, realizate din încasarea tarifelor percepute conform legislaţiei în vigoare”, prevedea proiectul prezentat în 28 august de 360medical.ro.

Proiectul a fost ulterior modificat, devenind ordonanţă de urgenţă a guvernului (OUG), iar în forma finală, aprobată de executiv (OUG nr. 106/2024) şi publicată în Monitorul Oficial a menţinut forma de finanţare a ANMDMR.

"Finanţarea ANMDMR se asigură din venituri proprii ale ANMDMR, realizate din încasarea tarifelor percepute conform legislaţiei în vigoare, şi subvenţie acordată de la bugetul de stat", prevede ordonanţa de urgenţă aprobată de guvern.

Legea nr. 134/2019, care a înfiinţat ANMDMR (în locul fostei ANMDM), prevedea că instituţia se finanţează din venituri proprii, realizate din încasarea tarifelor percepute conforme legislaţiei, şi din subvenţie acordată de la bugetul de stat.

O altă propunere iniţială a Ministerului Sănătăţii a dispărut din forma finală a actului normativ. Propunerea ar fi oferit posibilitatea ANMDMR de a încheia contracte cu experţi externi, selectaţi pe bază de criterii profesionale, pentru îndeplinirea atribuţiilor sale.

Legislaţia actuală permite ANMDMR doar să colaboreze cu experţi externi, nu şi să încheie contracte cu aceştia.

Autorii propunerii iniţiale argumentau că măsura are menirea de a întăriri capacitatea instituţională a ANMDMR, prin încheierea unor contracte cu experţi externi “pe anumite teme de evaluare”.

Proiectul iniţial propunea şi reducerea numărului maxim de posturi, până la 477, inclusiv preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi, însă nici această prevedere nu se regăseşte în forma finală a actului normativ aprobată de Executiv. Legea nr. 134/2019 precizează că numărul maxim de posturi din cadrul instituţiei este de 500, prevedere care a rămas în vigoare.

viewscnt