Ce efecte va avea introducerea de servicii gratuite de prevenţie, diagnostic şi tratament pentru boli oncologice în cazul pacienţilor neasiguraţi

Ce efecte va avea introducerea de servicii gratuite de prevenţie, diagnostic şi tratament pentru boli oncologice în cazul pacienţilor neasiguraţi

Circa 2 milioane de români nu au asigurare de sănătate, unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeană. De la 1 iulie, pacienţii neasiguraţi cu cancer beneficiază de servicii gratuite de prevenţie, diagnostic şi tratament la fel ca persoanele asigurate, după ce guvernul a aprobat un act normativ în acest sens. Medicii oncologi din Iaşi, unul din marile centre universitare regionale în domeniul oncologic, se aşteaptă la un aflux de pacienţi atât în spitale, cât şi la cabinetele medicilor de familie odată cu începerea implementării efective a noilor măsuri. 

Astfel, din cele 130 de pachete de servicii medicale nou introduse care se efectuează în regim de spitalizare de zi de la 1 iulie, 120 de pachete sunt destinate diagnosticului afecţiunilor oncologice.

Aceste pachete care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică, în baza biletului eliberat de medicul de familie sau de medicul de specialitate din ambulatoriu.

"Persoana neasigurată se poate prezenta la medicul de familie dintr-o zonă arondată, se poate înscrie pe listă şi va beneficia de bilet de trimitere pentru consultaţii clinice sau pentru investigaţii paraclinice. Medicul de familie raportează serviciul la Casa de Asigurări, distinct pentru persoana asigurată şi pentru persoana neasigurată. La fel, şi unităţile medicale clinice, paraclinice sau spitale sunt obligate să consulte pacienţii respectivi, să presteze servicii medicale, să raporteze la Casa de Asigurări aceste servicii", a declarat managerul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, Mirela Grosu, citată de Agerpres.

"Legiuitorul şi-a dorit implementarea Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, să reducă incidenţa acestei maladii, să reducă perioada de depistare pentru a beneficia de un tratament medical", a completat managerul.

Perioada de investigaţii pentru depistarea cancerului ar trebui să fie de maximum 28 de zile lucrătoare, potrivit medicilor.

"Este o provocare pentru noi şi pentru toate unităţile medicale să respectăm acest termen, pentru că ştim toţi că solicitările sunt mai multe decât serviciile pe care le putem noi asigura. Va fi nevoie de o regândire a cabinetelor, a programelor de consultaţii, a dotărilor cu echipamente medicale", a precizat managerul IRO.

Modificările au fost introduse de guvern pentru a permite un diagnostic mai rapid pentru cancer şi a creşte speranţa de supravieţuire, o boală cu un impact major asupra societăţii în ansamblu.

"Boala oncologică nu ţine cont de faptul că eşti sau nu eşti asigurat şi costurile ei sunt la fel şi pentru unii, pentru alţii. Cu atât mai mult dacă eşti neasigurat şi nu eşti identificat la timp, costurile vor fi mai mari, pentru că prezentarea la medic în vederea tratamentului va fi târzie şi cu rezultate mai proaste", a afirmat dr. Vasile Cepoi, medic la IRO Iaşi şi fost director al direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

În opinia medicului, implementarea acestor măsuri depinde foarte mult de medicii de familie.

"Este necesară încurajarea medicilor de familie de a răspunde acestor cerinţe de identificare la timp a bolnavilor oncologici. În cazul pacienţilor neasiguraţi, aceştia trebuie să se înscrie pe lista unui medic de familie din zona arondată, care trebuie să îi evalueze şi din punct de vedere a riscului de boală oncologică şi de boală cronică", a mai spus dr. Vasile Cepoi.

Concret, de la 1 iulie, persoanele neasigurate au acces la servicii necesare pentru depistarea precoce a afecţiunilor oncologice şi, în cazul persoanelor cu suspiciune de cancer, la servicii de confirmare a diagnosticului de afecţiune oncologică, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile paraclinice şi la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti, potrivit notei de fundamentare a actului normativ.

Aceste servicii pentru depistarea precoce şi diagnosticarea afecţiunilor oncologice vor putea fi acordate persoanelor neasigurate în plus faţă de serviciile ce sunt cuprinse în prezent în pachetul minimal de servicii.

Din 2022, persoanele fără asigurare de sănătate au acces gratuit la servicii de asistenţă medicală primară oferite de medicii de familie.

viewscnt