Medicii din alte state europene care doresc să profeseze temporar sau ocazional în România trebuie să obţină un aviz de la Colegiul Medicilor din România. În acest caz, Colegiul Medicilor eliberează un aviz de practică temporară sau ocazională, pe baza unei solicitări însoţite de documentele legale care permit exercitarea profesiei. Printr-o decizie publicată vineri în Monitorul Oficial, Colegiul medicilor a majorat substanţial taxele pentru eliberarea acestui aviz.
Astfel, prin decizia nr. 23/2023, Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor a modificat prevederi ale deciziei nr. 9/2014 privind eliberarea avizului de practică temporară / ocazională a profesiei pentru medicii străini din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European (SEE) şi Confederaţia Elveţiană.
În prezent, pentru eliberarea acestui aviz, medicii din alte state din UE, SEE sau din Elveţia trebuie să achite 50 euro, reprezentând contravaloarea eliberării avizului. În cazul susţinerii probei de aptitudini, contravaloarea eliberării avizului este de 150 euro.
Proba de aptitudini este necesară atunci când actele doveditoare ale formării profesionale ale medicului solicitant, eliberate de un stat, nu întrunesc criteriile de recunoaştere automată stabilite de legislaţie.
"Verificarea este necesară numai în vederea evitării daunelor grave ce pot fi aduse sănătăţii pacientului ca urmare a lipsei de calificare profesională a medicului prestator şi se va face doar pentru respectarea acestui scop", potrivit Colegiului Medicilor.
Noua decizie majorează aceste taxe la 1.200 lei (echivalent cu 241 euro, la cursul actual al BNR), reprezentând contravaloarea analizei dosarului, şi de 1.000 de euro, în cazul susţinerii probei de aptitudini, reprezentând costul necesar funcţionării comisiei de examinare.
Prevederile noii decizii vor intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, adică de la 25 februarie 2024.
În caz de prestare temporară sau ocazională de servicii în ţara noastră, medicii cetăţeni ai unui stat membru al UE, SEE sau ai Elveţiei sunt exceptaţi de la obligativitatea înscrierii în Colegiul Medicilor din România şi de la plata cotizaţiei de membru atunci când se deplasează pe teritoriul României pentru a exercita în regim temporar sau ocazional activităţile de medic, potrivit legislaţiei.