Structurile de control din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au aplicat amenzi de peste 100 de milioane lei în primul semestru al a acestui an furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele judeţene. Motivele invocate pentru aceste sancţiuni au fost disfuncţionalităţi şi iregularităţi constatate la furnizori.
Datele au fost prezentate de directorul general adjunct al Direcţiei Generale Control şi Antifraudă din cadrul CNAS, Cezar Radu.
"În ceea ce priveşte acţiunile de control, acum avem datele actualizate pentru semestrul I, s-a încheiat raportarea. Practic, am ajuns la peste 100 de milioane, în ceea ce priveşte valoarea sancţiunilor. În condiţiile în care se constată, în cursul unei acţiuni de control, că s-a încălcat o obligaţie de către furnizor, lipsa plafonului nu poate fi justificată pentru acele investigaţii pentru care nu este prevăzută o limită a valorii de contract", a afirmat Cezar Radu, citat de Agerpres.
"Este o încălcare a obligaţiilor contractuale şi se aplică sancţiunile, aşa cum sunt ele prevăzute de lege. În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate, sunt (în valoare de) 100,676 milioane (...) Practic, de la 60 şi ceva de milioane lei în primele trei luni, am atins nivelul de 100 de milioane. De fiecare dată când în cadrul unei acţiuni de control se constată abateri de la ceea ce prevede contractul, abateri de la legislaţie, se dispun măsurile în consecinţă. Asta nu înseamnă că se asigură imediat şi instantaneu disciplinarea tuturor furnizorilor", a completat directorul.
Potrivit bilanţului prezentat de CNAS, structurile de control ale caselor de asigurări de sănătate au efectuat, în primele trei luni ale anului, 2.787 acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi sau care s-au aflat în relaţii contractuale cu casele, dintre care 752 tematice, 1.900 operative şi 135 inopinate.
În perioada martie - aprilie au fost verificaţi 485 medici prescriptori de concedii medicale, selectaţi pe criteriul numărului de certificate de concediu medical emise.
Pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la concediile medicale s-au emis 82 amenzi contravenţionale în valoare totală de 571.500 lei şi 117 avertismente scrise, s-au reziliat două convenţii privind eliberarea certificatelor de concediu medical, iar cinci medici au fost excluşi din convenţii.
În cursul verificărilor s-au mai depistat şi alte abateri, pentru care s-au emis 40 avertismente scrise şi s-au dispus opt sancţiuni contractuale, respectiv recuperarea contravalorii unor servicii medicale în sumă totală de 34.419,27 lei.
Ca urmare a verificării respectării obligaţiei contractuale a farmaciilor de a nu utiliza în campaniile publicitare referinţe la medicamentele compensate şi gratuite sau la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu excepţia informării asupra faptului că farmacia eliberează medicamente compensate şi gratuite, s-au aplicat atât avertismente scrise, cât şi sancţiuni în valoare de 132.413,97 lei.
În aceeaşi perioadă, Direcţia Generală Control şi Antifraudă din cadrul CNAS a efectuat acţiuni de control la nouă case de asigurări de sănătate şi 72 furnizori de servicii medicale, în urma cărora s-au aplicat atât avertismente scrise, cât şi sancţiuni în valoare totală de 177.880,27 lei.