La finalul lunii ianuarie, Guvernul a aprobat un act normativ care a menţinut tarifele decontate pentru medicii de familie şi din ambulatoriu la nivelul din 2023 în semestrul I al acestui an, însă nu a anunţat nicio soluţie pentru a doua jumătate a anului. Decizia a fost luată după o propunere iniţială a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), de scădere semnificativă a tarifelor, din cauza constrângerilor bugetare. În 24 aprilie, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a transmis că tarifele vor fi menţinute la actualul nivel până la finalul acestui an, urmând să fie alocată o sumă de 2,1 miliarde de lei în acest sens de către Ministerul Finanţelor, printr-un act normativ aprobat de Guvern. Informaţia, publicată în premieră de 360medical.ro. a fost confirmată în 13 mai de Colegiul Medicilor din România (CMR), la finalul unei runde de negociere cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind contractul-cadru şi normele de aplicare ale acestuia. După câteva zile, CNAS a transmis că, deşi tarifele se menţin la nivelul actual până la finalul anului, caută în continuare, împreună cu Ministerul Finanţelor, "soluţii pentru o finanţare cât mai apropiată de nevoile reale ale sistemului medical din România".
Întâlnirea de negociere CNAS-CMR a avut loc luni, 13 mai, iar în cadrul acesteia s-a convenit “menţinerea valorii punctului pentru medicină de familie şi ambulatoriu de specialitate, până la finalul anului 2024”, a transmis Colegiul Medicilor, după discuţiile purtate.
Negocierile între CNAS şi Colegiul Medicilor din România (CMR) au vizat modificarea şi completarea contractului-cadru şi a normelor metodologice de aplicare a acestuia.
Astfel, pentru medicina primară, valoarea punctului per capita se menţine la 12 lei în 2024, iar valoarea punctului pe serviciu medical – la 8 lei. Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, valoarea punctului pe serviciu medical se menţine la 4,5 lei.
De asemenea, se menţine plafonul de 6.000 lei/lunar pentru asistenţa medicală stomatologică.
În ciuda deciziei, CNAS sugerează că este nevoie de identificarea unor soluţii de finanţare suplimentare pentru sistemul public de sănătate.
"CNAS va continua să lucreze împreună cu Ministerul Finanţelor în vederea identificării de soluţii pentru o finanţare cât mai apropiată de nevoile reale ale sistemului medical din România, precum şi cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi grupurile de lucru CNAS - CMR", a precizat instituţia, într-un comunicat.
“Accesul pacienţilor la servicii medicale, asigurarea dialogului permanent, a echilibrului şi stabilităţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate, reprezintă priorităţi ale mandatului meu. Acestea sunt condiţii esenţiale pentru toţi cei care au nevoie de servicii medicale (în asistenţa medicală prespitalicească - ambulatoriul de specialitate, asistenţa medicală primară, asistenţa medicală stomatologică, în spitale sau în cadrul celor 17 programe naţionale de sănătate curative derulate de către CNAS)“, a declarat preşedintele CNAS, Valeria Herdea.
PROPUNERI CARE AU STÂRNIT PROTESTE
În 11 ianuarie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat un proiect privind valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în medicina de familie şi în ambulatoriu, ţinând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.
Sumele erau semnificativ mai mici decât cele de anul trecut, iar Colegiul Medicilor a comentat că decizia va avea “consecinţe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei”.
CNAS a anunţat, pentru medicina primară, o valoare a punctului per capita de 7,7 lei în 2024 şi o valoare a punctului pe serviciu medical de 6,2 lei, în scădere de la 12 lei per capita şi 8 lei pe serviciu în 2023.
Astfel, valoarea punctului per capita ar fi scăzut cu 35,8% în medicina de familie de la 1 februarie, iar valoarea pe serviciu – cu 22,5%.
Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, valoarea punctului pe serviciu medical se reducea cu 26,7%, de la 4,5 lei în 2023 la 3,3 lei în 2024.
Colegiul Medicilor a calculat că, dacă propunerea CNAS ar fi intrat în vigoare, finanţarea reală s-ar fi redus cu 30% pentru medicina de familie în 2024, cu 27% pentru ambulatoriul de specialitate şi cu 50% pentru serviciile de stomatologie.
TARIFE MENŢINUTE DOAR PENTRU PRIMUL SEMESTRU
O hotărâre de guvern aprobată în şedinţa Executivului din 31 ianuarie 2024 prevede că, “pentru semestrul I al anului 2024, valoarea garantată a punctului pe serviciu medical se menţine la nivelul valorii valabile în semestrul II 2023”.
Hotărârea de guvern nu oferă nicio soluţie pentru a doua jumătate a anului, însă nota de fundamentare a actului normativ sugerează indică, fără a da detalii, necesitatea unor măsuri privind “eficientizarea cheltuirii fondurilor”.
“Menţinerea valorii punctului pe serviciu medical la nivelul din semestrul II 2023 este necesară cel puţin până la 30.06.2024, ulterior urmând a fi identificate modalităţi de creştere a fondurilor disponibile asistenţei medicale ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv prin eficientizarea cheltuirii fondurilor pe toate domeniile de asistenţă medicală“, se arată în nota de fundamentare.