CNAS: Pacienţii cu cancer fără asigurare de sănătate vor avea acces la servicii medicale gratuite de la 1 iulie

CNAS: Pacienţii cu cancer fără asigurare de sănătate vor avea acces la servicii medicale gratuite de la 1 iulie

Ultimele estimări guvernamentale arată că circa 2 milioane de români nu au asigurare de sănătate, unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeană. Potrivit legislaţiei, persoanele fără asigurare de sănătate au acces la un pachet minimal de servicii, însă nu beneficiază de restul serviciilor decontate pentru asiguraţi. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că pacienţii neasiguraţi cu cancer vor beneficia, de la 1 iulie, de servicii gratuite de prevenţie, diagnostic şi tratament la fel ca persoanele asigurate. 

În Planul Naţional de Cancer sunt înregistraţi 204.722 de pacienţi, potrivit datelor prezentate recent de CNAS.

"Persoanele neasigurate, începând cu 1 iulie, vor avea acces la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament în cadrul Planului Naţional de Cancer, plată care va veni de la bugetul de stat. Se va deconta de la bugetul de stat în funcţie de câţi oameni se vor prezenta şi la câţi oameni se vor depista cazuri de cancer. Practic, aceşti pacienţi neasiguraţi vor beneficia şi de investigaţii", a declarat dr. Valeria Herdea, citată de Agerpres.

Accesul pacienţilor neasiguraţi la serviciile decontate prin Planul Naţional de Cancer reprezintă "un mare fapt faţă de alte ţări", susţine preşedintele Casei.

"Prin introducerea în acest plan naţional de cancer a acestui segment de populaţie, cel neasigurat, înseamnă că dânşii au acces la servicii de prevenţie - asta înseamnă că depistez precoce -, la servicii de diagnostic şi pot să acceseze şi planul de tratament. Deci este un mare pas înainte", a menţionat dr. Valeria Herdea.

Din 2022, persoanele fără asigurare de sănătate au acces gratuit la servicii de asistenţă medicală primară oferite de medicii de familie.

După intrarea în vigoare a noilor reglementări propuse, de la 1 iulie, un pacient neasigurat care merge la medicul de familie este consultat, iar dacă medicul identifică o suspiciune de cancer, pacientul va fi trimis la investigaţii, după care va fi trimis la un specialist oncolog pentru investigaţii de specialitate, pentru un diagnostic.

"Planul Naţional de Cancer este unul din dezideratele cele mai importante pe care eu, personal, le apăr în acest mandat. Vă spun de ce, pentru că nu este normal să moară atâţia oameni şi atunci un astfel de plan, care e rodul muncii a foarte multor oameni, merită pus în aplicare şi merită sprijinit. Avem 204.722 de pacienţi cu cancer la 31 decembrie anul trecut şi 2.700 sunt de copii", a mai spus dr. Valeria Herdea.

Accesul gratuit la servicii pentru pacienţii neasiguraţi va fi disponibil doar pentru Planul Naţional de Cancer,  nu pentru toate tipurile de servicii medicale, a precizat preşedintele CNAS.

viewscnt