CNAS: Valoarea punctului pe serviciu medical în ambulatoriul de specialitate creşte de la 4,5 la 5 lei în ultimul trimestru din 2024

CNAS: Valoarea punctului pe serviciu medical în ambulatoriul de specialitate creşte de la 4,5 la 5 lei în ultimul trimestru din 2024

Valoarea decontată a punctului pe serviciu medical în ambulatoriul de specialitate va fi majorată cu 11%, de la 4,5 la 5 lei, în ultimul trimestru din 2024, a anunţat joi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) Majorarea este posibilă ca urmare a deciziei Guvernului de a aloca 3 miliarde de lei, în şedinţa de joi, pentru a susţine Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

În schimb, valorile decontate pentru asistenţa medicală primară şi pentru servicii stomatologice rămân la nivelul actual în ultimul trimestru al anului.

"Suma alocată prin actul normativ adoptat astăzi va permite în trimestrul IV al anului 2024 majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistenţa ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice de la 4,5 la 5 lei, menţinerea valorilor punctelor „per capita” şi pe serviciu în asistenţa medicală primară, precum şi a valorii lunare pentru asistenţa medicală dentară", a precizat CNAS, într-un comunicat.

Decizia "asigură accesul neîntrerupt al pacienţilor la servicii medicale, dar şi predictibilitatea financiară a activităţii furnizorilor de servicii medicale", susţine Casa.

„Această măsură reprezintă încă un pas în ducerea la îndeplinire a mandatului pe care mi l-am asumat încă de la început, alături de echipa de specialişti a CNAS, de a deschide instituţia pentru dialogul cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, cu furnizorii de servicii medicale şi cu decidenţii din sistemul de sănătate, astfel încât sa fie asigurate echilibru, stabilitate, sustenabilitate şi predictibilitate în activitatea medicală pe parcursul întregului an 2024”, a declarat preşedintele CNAS, Valeria Herdea.

În şedinţa de joi, Executivul a adoptat o hotărâre prin care se alocă suma de 3 miliarde de lei din fondul de rezervă bugetară al Guvernului pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate (FNUASS).

Decizia a fost luată în condiţiile în care finanţarea medicinei de familie şi a asistenţei medicale ambulatorie de specialitate reprezintă o provocare în acest an, până acum nefiind asigurate fondurile necesare până la finalul acestui an.

Mai mult, la începutul acestui an, CNAS a propus chiar scăderea semnificativă a tarifelor, din cauza constrângerilor bugetare.

Ulterior, Guvernul a menţinut tarifele decontate pentru medicii de familie şi din ambulatoriu la nivelul din 2023 în semestrul I al acestui an şi în trimestrul III, însă nu a anunţat nicio soluţie pentru ultimul trimestru al anului. Între timp, medicii din ambulatoriul de specialitate au protestat de mai multe ori, solicitând majorarea finanţării.

Săptămâna aceasta, CNAS a transmis că speră la o majorare a tarifelor decontate pentru serviciile oferite în ambulatoriul de specialitate începând din ultimul trimestru al acestui an.

Reacţia CNAS vine după ce Colegiul Medicilor din România a transmis că sursa de finanţare pentru contractele de prestări de servicii medicale nu este asigurată pentru trimestrul IV al acestui an.

Această situaţie îi afectează în principal pe medicii de familie şi pe cei din ambulatoriul de specialitate.

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) reprezintă principala sursă de finanţare a programelor publice de sănătate din România şi unul dintre cele mai mari bugete publice din ţara noastră.

Anul trecut, fondul a înregistrat un nivel-record al cheltuielilor, de 59,7 miliarde lei (circa 12 miliarde euro), însă a fost susţinut prin subvenţii de peste 10 miliarde lei de la bugetul de stat.

În acest an, situaţia FNUASS s-a agravat, deoarece cheltuielile au crescut mai repede decât veniturile în primele patru luni, iar guvernul a tăiat subvenţiile către fond cu circa 79%, în condiţiile crizei bugetare.

viewscnt