Condiţiile stabilite de Ministerul Sănătăţii pentru autorizarea azilelor de bătrâni şi centrelor pentru persoane cu handicap

Condiţiile stabilite de Ministerul Sănătăţii pentru autorizarea azilelor de bătrâni şi centrelor pentru persoane cu handicap

În vara anului 2023, România a fost zguduită de scandalul azilelor de bătrâni, după ce autorităţile au descoperit vârstnici umiliţi, flămânzi, neîngrijiţi şi lăsaţi în mizerie în astfel de centre. După jumătate de an, Ministerul Sănătăţii propune un proiect de act normativ care stabileşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un centru rezidenţial în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare şi impune sancţiuni pentru nerespectarea lor. 

Condiţiile sunt incluse într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, pentru aprobarea Normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un centru rezidenţial pentru adulţi în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare.

Proiectul se referă la furnizorii de servicii sociale, din sectorul public şi privat, care acordă servicii de cazare şi servicii de îngrijire personală pentru persoanele vârstnice, persoanele adulte cu dizabilităţi şi bolnavii cronici în centre rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă medico-socială pentru persoane vârstnice, bolnavi cronici în fază terminală, cămine pentru persoane vârstnice, centre rezidenţiale pentru persoane adulte cu handicap şi pentru alte categorii de persoane în situaţie de dependenţă.

Astfel, pentru a fi autorizat, un centru din categoria celor menţionate trebuie să dispună de sector de primire, sector de cazare, spaţiu pentru servicii de asistenţă medicală şi îngrijiri medicale, sector destinat activităţilor social-culturale, bloc alimentar, sector destinat activităţilor gospodăreşti, sector destinat activităţilor administrative, spaţii anexe pentru personal şi spaţii tehnico-utilitare.

Centrul rezidenţial trebuie să dispună de o zonă de protecţie sanitară de minimum 15 metri faţă de clădirile de locuit din vecinătate.

Proiectul prevede norme stricte pentru sectorul de cazare, fiecare dormitor urmând să aibă cel puţin 13,5 metri pătraţi pentru un beneficiar sau 16 mp în cazul beneficiarilor care utilizează un fotoliu rulant /scaun rulant.

În plus, fiecare dormitor poate avea cel mult 3 paturi şi trebuie să dispună de culoare de minimum 1,20 m lăţime, fără trepte sau denivelări, care să permită deplasarea cu scaunul rulant.

Pentru a fi autorizat, un centru rezidenţial trebuie să dispună de cel puţin un medic (din specialităţile medicină de familie, medicină internă, geriatrie), cel puţin un asistent medical, personal auxiliar şi un psiholog (cu specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, psihiatru). Aceştia pot fi angajaţi proprii ai centrului rezidenţial sau pot fi asiguraţi prin contractarea de servicii de specialitate.

"Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage răspunderea disciplinară, administrativ-materială, contraventională, civilă ori, după caz, penală, în sarcina persoanelor vinovate de abaterile săvârşite", prevede proiectul de act normativ.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale urmează să fie realizate de către personalul împuternicit de ministrul Sănătăţii din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat şi al direcţiilor de sănătate publică (DSP) judeţene.

viewscnt