Cum arată bugetul Sănătăţii în 2024. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii nu a cheltuit toţi banii din bugetul aprobat

Cum arată bugetul Sănătăţii în 2024. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii nu a cheltuit toţi banii din bugetul aprobat

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de buget pentru 2024, care urmează să fie aprobat de Guvern sub formă de proiect de lege ce urmează să fie înaintat Parlamentului. Pentru Sănătate sunt prevăzute cheltuieli mai mari, cel puţin pe hârtie. Proiectul include şi o estimare a execuţiei bugetare pe 2023, care arată că Ministerul Sănătăţii nu a cheltuit toţi banii din bugetul aprobat, în ciuda crizei majore de finanţare a sectorului sanitar din România. 

BUGETUL MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII

În ceea ce priveşte bugetul Ministerului Sănătăţii din 2024, acesta creşte cu44% faţă de nivelul aprobat pentru 2023, de la 13,12 miliarde lei la 18,89 miliarde lei, însă creşterea este chiar mai mare (+53%) faţă de nivelul real al execuţiei bugetare.

Astfel, potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor, Ministerul Sănătăţii va încheia anul 2023 cu o execuţie bugetară de doar 12,37 miliarde de lei, cu 743,8 milioane de lei sub nivelul bugetat (13,12 miliarde lei).

Cheltuielile sub nivelul programat sunt estimate în contextul unei crize bugetare generalizate în sistemul de Sănătate, în care medicii de familie şi alţi furnizori de servicii medicale reclamă că au restanţe neplătite de patru luni.

Din bugetul Ministerului Sănătăţii din 2024, o sumă de 460,17 milioane de lei este alocată pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).

BUGETUL CNAS / FNUASS

Bugetul FNUASS, care asigură finanţarea principalelor programe de sănătate din România şi care este administrat de CNAS, va creşte în 2024 cu 3,2 miliarde lei (sau 4,4%) faţă de nivelul din acest an, până la 62,36 miliarde lei (12,5 miliarde euro).

În 2023, bugetul FNUASS a fost de 59,75 miliarde lei (cu 594,3 milioane lei peste bugetul aprobat), un nivel maxim istoric pentru România, potrivit execuţiei bugetare preliminate.

CONTRACTE COST-VOLUM DE 4,3 MILIARDE LEI

Proeictul de buget prevede o limită de 4,3 miliarde lei pentru contractele cost-volum în 2024, la fel ca în anii anteriori.

“În anul 2024 se autorizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să negocieze şi să încheie contracte cost-volum/cost-volum-rezultat în limita sumei de 4.300.000.000 lei”, prevede proiectul de buget.

Contractele cost-volum şi contractele cost-volum-rezultat reprezintă mecanisme care au ca scop creşterea accesului populaţiei la terapie, în condiţii de eficienţă, sustenabilitate financiară şi de predictibilitate a costurilor din sistemul de sănătate.

Sunt considerate contracte cost-volum contractele în care deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă se angajează să furnizeze gratuit un număr determinat de unităţi, pentru un număr determinat de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp, în condiţii specifice, precum şi contractele în care deţinătorul autorizaţiei se angajează să furnizeze medicamentul inclus în listă cu un anumit preţ negociat, pentru o anumită categorie de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp.

viewscnt