Cum se pregăteşte România pentru a face faţă răspândirii noii tulpini a mpox

Cum se pregăteşte România pentru a face faţă răspândirii noii tulpini a mpox

O nouă tulpină a virusului variolei maimuţei, cunoscută sub numele de clada Ib, este din nou atenţia lumii după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)  a declarat, pe 14 august, o nouă urgenţă de sănătate publică de interes internaţional – cel mai ridicat nivel al său de alertă sanitară la nivel global – pentru a doua oară în doi ani. În urmă cu o lună, OMS a autorizat şi primul vaccin împotriva mpox, considerat un instrument esenţial în încercarea de a limita răspândirea epidemiei. În acest context, Ministerul Sănătăţii a modificat planul de vaccinare împotriva variolei maimuţei, în vigoare din 2022, introducând şi o categorie suplimentară de persoane în rândul populaţiei eligibile pentru vaccinare. 

Noul plan, care înlocuieşte planul anterior, în vigoare din 26 septembrie 2022, a fost aprobat printr-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 5.027/2024), publicat joi în Monitorul Oficial.

"În contextul răspândirii unui număr crescut de cazuri de variola maimuţei cu o tulpină diferită faţă de tulpina care a circulat în perioada 2022/2023 cu potenţial de răspândire în ţările Europei, o măsură de prevenire a răspândirii este vaccinarea împotriva variolei maimuţei. În România se organizează o campanie de vaccinare în care va fi utilizat vaccinul Jynneos", se menţionează în noul plan.

În România, imunizarea împotriva variolei şi variolei maimuţei se realizează cu un vaccin viu atenuat produs din tulpina Vaccinia Ankara modificatăBavarian Nordic (MVA-BN), un ortopoxvirus atenuat care nu se replică. Serul determină răspunsuri imune umorale şi celulare faţă de ortopoxvirusuri.

Vaccinul se administrează, conform prospectului, în două doze (0,5 ml per doză) la interval de 4 săptămâni (28 de zile).

Potrivit noului plan, populaţia eligibilă în campania de vaccinare cuprinde trei categorii: persoane cu risc crescut de a fi expuse infectării cu mpox, contacţii cazurilor infectate în primele 4 zile de la expunere până la maximum 14 zile şi personalul medico-sanitar în situaţia de expunere accidentală.

Ultimele două categorii erau incluse în rândul populaţiei eligibile şi în planul anterior, în timp ce prima categorie a fost adăugată în noul plan.

Vaccinarea preexpunere a persoanelor asimptomatice cu vârsta de cel puţin 18 ani constă în administrarea a două doze de vaccin, care reprezintă seria completă de vaccinare. Potrivit prospectului, sunt necesare cel puţin 2 săptămâni de la finalizarea unei serii complete de vaccinare (2 doze) pentru ca imunitatea să se dezvolte şi ca nivelul de protecţie conferit de vaccinare să se manifeste.

Vaccinul utilizat în România nu este autorizat pentru femeile însărcinate sau pentru copii şi adolescenţi, întrucât nu sunt disponibile date din studii pentru aceste categorii de persoane, precizează documentul.

La persoanele care au fost vaccinate împotriva variolei în trecut (persoanele născute înainte de 1980 sunt considerate vaccinate împotriva variolei, ţinând cont de datele istorice ale calendarului de vaccinare din România), o doză de vaccin este considerată suficientă.

Vaccinurile împotriva mpox sunt depozitate în rezerva Ministerului Sănătăţii. Potrivit planului, în prima etapă se va distribui 10% din cantitatea totală de vaccinuri prin intermediul direcţiilor de sănătate publică (DSP) judeţene către spitalele de boli infecţioase din oraşele Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, şi Constanţa, pentru a fi administrat de către aceste spitale prin cabinetele de vaccinare organizate la nivelul lor.

viewscnt