Guvernul a decis ce categorii de pacienţi nu plătesc impozit pe concediile medicale. Iniţial, doar pacienţii cu cancer erau exceptaţi

Guvernul a decis ce categorii de pacienţi nu plătesc impozit pe concediile medicale. Iniţial, doar pacienţii cu cancer erau exceptaţi

De la 1 ianuarie 2024, Guvernul a introdus un impozit de 10% pe veniturile aferente perioadei concediilor medicale, pe fondul situaţiei bugetare grave. Noul impozit, supranumit “taxa pe boală”, a început deja să îi afecteze pe pacienţii cronici, dar şi femeile însărcinate cu sarcini cu risc sau părinţii de copii bolnavi, care s-au trezit cu veniturile reduse atunci când au nevoie de concedii medicale. Săptămâna trecută, Executivul a anunţat că va elimina impozitul pentru concediile medicale doar pentru trei categorii de persoane: pacienţii oncologici, femeilor însărcinate şi mamele cu copii bolnavi. După ce decizia a fost criticată de reprezentanţii pacienţilor, Guvernul s-a răzgândit şi a decis să extindă categoriile de pacienţi exceptate de la plata impozitului pe concediile medicale. 

Măsura a fost aprobată marţi într-o şedinţă specială a Executivului, printr-o ordonanţă de urgenţă.

"Mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situaţii de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienţii cu afecţiuni oncologice şi îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecţiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienţii cu arsuri grave (marii arşi), precum şi urgenţele medico-chirurgicale în care viaţa pacienţilor este pusă în pericol vor fi scutiţi de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical", a transmis marţi Executivul, la finalul şedinţei.

De asemenea, pentru a elimina interpretările, a fost clarificată noţiunea de ”boală obişnuită” reprezentată de codul de indemnizaţie ”01”, pentru care se va plăti în continuare contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Executivul a stabilit şi o normă tranzitorie pentru aplicarea scutirii de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul situaţiilor menţionate.

Astfel, scutirea de la plata se aplică pentru categoriile de persoane menţionate în actul normativ şi pentru indemnizaţiile aferente concediilor medicale a căror perioadă de acordare încetează după intrarea în vigoare a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă.

Este vorba de indemnizaţiile aflate acum în perioada de derulare şi care se încheie după intrarea în vigoare a prevederilor ordonanţei.

Decizia a fost luată după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a precizat, printr-o adresă transmisă guvernului în 8 aprilie, că indemnizaţiile de concediu medical la care au dreptul persoanele care suferă de afecţiuni grave, respectiv boli oncologice (neoplazii), HIV/SIDA, TBC sau afecţiuni cardiovasculare, persoanele cu arsuri grave (marii arşi), precum şi urgenţele medico-chirurgicale trebuie să fie scutite de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, potrivit notei de fundamentare a actului normativ.

Noul impozit a fost introdus printr-o ordonanţă de urgenţă (OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare).

Eliminarea impozitării concediilor medicale pentru anumite categorii de persoane a fost anunţată în urmă cu două luni de către premierul Marcel Ciolacu, însă a fost nevoie de consultări cu ministerele Sănătăţii şi Finanţelor pentru a fi găsită cea mai bună formă.

viewscnt