Guvernul alocă peste 3 miliarde lei pentru contractele cu furnizorii de servicii medicale în trimestrul IV din 2024

Guvernul alocă peste 3 miliarde lei pentru contractele cu furnizorii de servicii medicale în trimestrul IV din 2024

Guvernul alocă, printr-un act normativ, peste 3 miliarde lei pentru a susţine Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), banii suplimentari fiind destinaţi finanţării contractelor dintre casele de asigurări de sănătate şi furnizorii de servicii medicale în trimestrul IV al acestui an. Anunţul a fost făcut joi, la începutul şedinţei Executivului, de către premierul Marcel Ciolacu. Totuşi, este vorba de credite de angajament. 

"Suplimentăm azi cu peste 3 miliarde de lei bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Sunt credite de angajament aprobate pentru a asigura continuitatea contractelor dintre casele de asigurări de sănătate şi furnizorii de servicii medicale în trimestrul IV al acestui an", a afirmat Marcel Ciolacu.

"Este vorba de contracte pentru asistenţă medicală primară, dentară şi pentru specialităţile clinice", a completat premierul.

Decizia a fost luată în condiţiile în care finanţarea medicinei de familie şi a asistenţei medicale ambulatorie de specialitate reprezintă o provocare în acest an, până acum nefiind asigurate fondurile necesare până la finalul acestui an.

Mai mult, la începutul acestui an, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a propus chiar scăderea semnificativă a tarifelor, din cauza constrângerilor bugetare.

Ulterior, Guvernul a menţinut tarifele decontate pentru medicii de familie şi din ambulatoriu la nivelul din 2023 în semestrul I al acestui an şi în trimestrul III, însă nu a anunţat nicio soluţie pentru ultimul trimestru al anului. Între timp, medicii din ambulatoriul de specialitate au protestat de mai multe ori, solicitând majorarea finanţării.

Săptămâna aceasta, CNAS a transmis că speră la o majorare a tarifelor decontate pentru serviciile oferite în ambulatoriul de specialitate începând din ultimul trimestru al acestui an.

Reacţia CNAS vine după ce Colegiul Medicilor din România a transmis că sursa de finanţare pentru contractele de prestări de servicii medicale nu este asigurată pentru trimestrul IV al acestui an.

Această situaţie îi afectează în principal pe medicii de familie şi pe cei din ambulatoriul de specialitate.

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) reprezintă principala sursă de finanţare a programelor publice de sănătate din România şi unul dintre cele mai mari bugete publice din ţara noastră.

Anul trecut, fondul a înregistrat un nivel-record al cheltuielilor, de 59,7 miliarde lei (circa 12 miliarde euro), însă a fost susţinut prin subvenţii de peste 10 miliarde lei de la bugetul de stat.

În acest an, situaţia FNUASS s-a agravat, deoarece cheltuielile au crescut mai repede decât veniturile în primele patru luni, iar guvernul a tăiat subvenţiile către fond cu circa 79%, în condiţiile crizei bugetare.

viewscnt