Guvernul deblochează încă 2.700 de posturi în sistemul public de sănătate, din care aproape 900 la un singur spital din Bucureşti

Guvernul deblochează încă 2.700 de posturi în sistemul public de sănătate, din care aproape 900 la un singur spital din Bucureşti

Criza de personal din spitalele publice din România este un subiect discutat intens în ultimii ani. Pentru a reduce deficitul de cadre medicale, Guvernul a făcut un prim pas în 11 ianuarie 2024, când a deblocat circa 7.600 de posturi în sistemul medical public, din care în jur de 2.500 pentru medici. În februarie, au fost deblocate încă 2.226 de posturi din sănătate şi asistenţă medicală, din care 706 de medici. Măsurile s-au dovedit insuficiente, astfel că Executivul discută joi al treilea proiect de deblocare a unor posturi din acest an, din care aproape 900 doar la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). 

Măsura este prevăzută într-un memorandum aflat pe agenda şedinţei săptămânale de guvern de joi. Potrivit documentului, urmează să fie deblocate 2.702 posturi din sistemul public de sănătate, din care 310 posturi de medici, 1.221 de posturi de asistenţi medicali şi 629 de posturi de personal auxiliar (detalii în tabelul de mai jos).


Sursa: Memorandum discutat în Guvern

"Deblocăm astăzi angajările pentru alte 2.700 de posturi vacante din spitale şi serviciile de ambulanţă. Este a treia decizie similară a Guvernului în sprijinul sistemului medical, după cele din ianuarie şi februarie, când au fost deblocate angajările pentru 10.000 de posturi", a afirmat premierul Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei Executivului.

Unităţile sanitare publice au solicitat deblocarea a 5.289 de posturi, în total, însă guvernul a decis să deblocheze doar 2.702 posturi. Aceste posturi sunt la spitale, unităţi sanitare fără paturi, alte unităţi de specialitate, servicii de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi direcţii de sănătate publică (DSP) judeţene.

SPITALUL UNIVERSITAR, CELE MAI MULTE POSTURI DEBLOCATE

Dacă la unităţile sanitare obişnuite s-au aprobat 100% din posturile de medici şi de 30% pentru celelalte categorii de personal, Guvernul face o excepţie în cazul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), pentru care s-a aprobat deblocarea a 861 de posturi vacante - toate cele solicitate.


Posturi deblocate la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

"O situaţie particulară o reprezintă solicitarea Spitalului Universitar de Urgenţă (...), înregistrată la Ministerul Sănătăţii (...), prin care se solicită aprobarea Ministerului Sănătăţii privind deblocarea unui număr de 861 de posturi vacante în statul de funcţii al unităţii, pentru a demara procedura de organizare a concursurilor", se arată în memorandum.

Autorii documentului motivează propunerea prin faptul că, în cadrul SUUB, au fost înfiinţate noi structuri medicale precum secţia exterioară Ambulatoriu Chitila, secţia exterioară Ambulatoriu stomatologic SUUB, secţia clinică medicină internă III, compartimentul clinic de transplant medular, secţia clinică urologie, secţia clinică chirurgie hepatobiliopancreatică şi spitalizarea de zi, iar altele au fost reorganizate: secţia clinică endocrinologie, secţia clinică ATI, secţia clinică chirurgie cardiovasculară, secţia clinică neurologie şi secţia clinică chirurgie toracică.

"Secţiile din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă beneficiază de infrastructură finalizată şi de dotare cu aparatură medicală însă nu pot deveni funcţionale decât la momentul încadrării personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar", se arată în memorandum.

Potrivit documentului, decizia nu are impact asupra numărului de posturi care se finanţează din fonduri publice, deoarece posturile deblocate se regăsesc în numărul celor aprobate în statele de funcţii, iar fiecare unitate sanitară se va încadra în cheltuielile de personal prevăzute în bugetele deja aprobate.

viewscnt