Guvernul deblochează încă 706 posturi de medici în sănătate şi asistenţă socială. Cele mai multe posturi, la unităţi din Timişoara

Guvernul deblochează încă 706 posturi de medici în sănătate şi asistenţă socială. Cele mai multe posturi, la unităţi din Timişoara

Criza de personal din spitalele publice din România este un subiect discutat intens în ultima perioadă. Pentru a reduce deficitul de cadre medicale, Guvernul a făcut un prim pas în 11 ianuarie 2024, când a deblocat circa 7.600 de posturi în sistemul medical public, din care în jur de 2.500 pentru medici. Numărul este departe de a fi suficient, astfel că pe agenda de joi a şedinţei Executivului a fost inclus un nou proiect de act normativ, care prevede deblocarea a încă 2.226 de posturi din sănătate şi asistenţă medicală, din care 706 de medici. 

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), care a centralizat solicitările primite de la unităţile sanitare din teritoriu.

Iniţiatorii proiectului susţin, într-un memorandum care va fi discutat de guvern, că noul act normativ este necesar deoarece actele aprobate în 11 ianuarie au ţinut cont de situaţia existentă la 31 decembrie 2023, care "nu a reflectat necesarul real cu privire la posturile de medici şi asistente medicale care ar trebui să fie ocupate şi de a rezolva implicit parte din problemele existente în sectorul de sănătate".

Astfel, la nivelul MDLPA au fost centralizate solicitările înregistrate după promovarea proiectului de Memorandum supus aprobării în data de 11 ianuarie 2024.

Ca şi în decizia de deblocare de posturi din 11 ianuarie, din numărul total de solicitări, vor fi deblocate în totalitate posturile de medic (706 din 706), jumătate din posturile de asistent medical (746 din 1.448) şi 30% din posturile de personal auxiliar sau alt personal de specialitate (situaţia centralizată, în tabelul de mai jos).


Sursa: Memorandum Guvern

Cele mai multe posturi de medici care urmează să fie deblocate sunt la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Brînzeu" Timişoara (89 de posturi de medici), Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara (50 de posturi), Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" Baia Mare (36 de posturi) şi la Spitalul clinic de copii "Dr. Victor Gomoiu" Bucureşti (31 de posturi).

Totuşi, nu este încă clar care este dimensiunea crizei de personal medical din sistemul sanitar public. Liderii federaţiei sindicale Sanitas vorbeau recent de un deficit de circa 30.000 de posturi în sistemul sanitar public din România, în timp ce documentele discutate de guvern, pe baza solicitărilor centralizate de la unităţile medicale din ţară, sugerează un număr mult mai mic.

CURTEA DE CONTURI: DOAR 17% DIN POSTURILE LIBERE DIN SPITALE, SCOASE LA CONCURS

O altă problemă este faptul că, deşi mult timp nu au existat restricţii pentru ocuparea posturilor vacante din spitale, managerii acestora nu le scoteau la concurs, potrivit unui raport al Curţii de Conturi publicat în februarie 2023, care a prezentat situaţia numărului de posturi vacante şi al celor scoase la concurs în cel 58 de spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii în perioada 2014-2021.

În perioada menţionată, numărul de posturi vacante a fost de 1.428, în medie, iar numărul posturilor scoase la concurs de doar 248, “ceea ce rezultă că, în perioada analizată, au fost scoase la concurs 17% din posturile vacante”.

“Astfel concluzionăm că, în medie, 83% din posturile vacante nu au fost scoase la concurs. Dacă ne raportăm la numărul de posturi ocupate prin concurs din cele scoase la concurs (rata de promovabilitate), rezultă că au fost ocupate, în medie, 80% din posturile scoase la concurs”, se menţiona în raport.

viewscnt