Un grup de iniţiativă format din organizaţii neguvernamentale (ONG), personalităţi, profesionişti în domeniul sănătăţii, precum şi din reprezentanţi ai autorităţilor şi ai industriei farmaceutice solicită elaborarea unui Plan Strategic pentru Cancerul de Sân în România, care reprezintă un program de politici de sănătate publică format dintr-un set de măsuri şi tactici specifice, potrivit unui comunicat transmis luni.
Grupul de iniţiativă, care include Fundaţia Renaşterea şi Centrul pentru Inovaţie în Medicină, a prezentat deja proiectul în cadrul unei dezbateri găzduite de Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, cu susţinerea Preşedinţiei, care a reunit experţi şi autorităţi din sistemul de sănătate.
“Astfel, printr-o abordare proactivă, un număr de organizaţii angajate ferm în îngrijirea persoanelor care suferă de cancer îşi unesc forţele, alăturându-se în acest demers, şi lansează Apelul pentru schimbare în managementul cancerului mamar în România, prin care încurajează toţi actorii din sistemul de sănătate local (autorităţi, categorii profesionale medicale şi de susţinere psihologică şi socială, industria farmaceutică, mass-media, pacienţi şi aparţinători) să contribuie la dezvoltarea şi implementarea Planului Strategic pentru Cancerul de Sân”, arată comunicatul.
Planul propus vizează mai multe direcţii strategice pentru îmbunătăţirea managementului cancerului mamar: implementarea programului naţional de screening, vizând depistarea în stadii precoce şi prevenţia secundară, asigurarea accesului la timp la investigaţii şi tratament adecvat pentru toate femeile diagnosticate cu cancer mamar, servicii medicale oferite în unităţi specializate de către echipe medicale multidisciplinare, precum şi îmbunătăţirea calităţii vieţii şi sănătăţii emoţionale ale pacientelor şi familiilor acestora.
In cadrul acestui plan, iniţiatorii consideră că trebuie prevăzute în mod specific măsuri dedicate pacientelor cu cancer de sân în stadii avansate.
“De asemenea, planul ar trebui să includă şi derularea unor campanii educaţionale adresate femeilor, asigurarea integrării profesionale a femeilor diagnosticate cu cancer de sân, colectarea şi analizarea datelor legate de cancerul de sân în toate stadiile, prin implementarea unui Registru naţional, dezvoltarea şi adoptarea cât mai rapidă a tehnologiilor si tratamentelor inovatoare, destinate pacientelor cu cancer de sân în toate stadiile”, arată proiectul.
Propunerea de implementare a acestui Plan Strategic pentru Cancerul de Sân vine ca urmare a analizei situaţiei pacientelor cu cancer mamar avansat în România, prezentată în studiul Inegalităţi şi discrepanţe în managementul cancerului de sân avansat în România în comparaţie cu abordarea europeană, realizat de grupul de iniţiativă, în perioada septembrie - octombrie 2018.
Conform rezultatelor studiului, România se confruntă cu multiple probleme de gestionare a acestei boli, printre care diagnosticarea tardivă, lipsa abordării terapeutice integrate şi multidisciplinare a pacientelor cu cancer de sân, accesul limitat la tratamente adecvate, oferta variabilă şi în general scăzută a serviciilor de informare şi de suport psihologic.
Potrivit datelor analizate în cadrul studiului, una din trei femei diagnosticate cu cancer de sân moare în România, comparativ cu media europeană de una din patru, în condiţiile în care rata de incidenţă a cancerului de sân raportată în România este cu 30% mai mică faţă de Europa.
Procentul femeilor diagnosticate în stadii medii şi avansate de boală (stadiile III-IV) în România este de de 58,4%, în timp ce, în alte ţări europene, 70-80% din cazurile noi de cancer de sân sunt descoperite în stadii iniţiale de boală (0, I şi II).
“Diagnosticarea tardivă are consecinţe majore atât asupra şanselor de supravieţuire ale pacientelor din România, cât şi asupra costurilor sociale şi economice suportate de statul român şi de societate per ansamblu”, se arată în comunicat.
Începând cu anul 2009, 19 din 31 de ţări europene analizate în cadrul studiului deja implementează planuri strategice naţionale pentru managementul cancerului, inclusiv cancerului de sân, cu rezultate notabile pe termen mediu şi lung.
Cancerul de sân reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România.
Potrivit ultimului raport Globocan, prezentat recent de 360medical.ro, în 2018, 9.629 de persoane din România au fost sau vor fi diagnosticate cu cancer de sân.
Acelaşi raport arată că 50.902 persoane din România au murit sau vor muri de cancer în acest an, din care 3.379 de cancer de sân.
Specialiştii le recomandă femeilor să îşi facă lunar o autoexaminare a sânilor şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.