Mai mulţi medici stomatologi din România intenţionează să vină pe 7 iulie în Bucureşti şi să protesteze la Facultatea de Medicină Dentară, acolo unde va avea loc Şedinţa Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România. ,,Prin acest protest solicităm anularea Deciziilor nr. 4/2CN/2023 şi nr. 5/2CN/2023, publicate în Monitorul Oficial din data de 21/06/2023 şi care limitează competenţele medicului stomatolog, practic anulându-i-se facultatea, iar apoi solicităm demisia acestui Birou Executiv naţional care depăşindu-şi competenţele prevăzute de lege şi constituind o abatere deosebit de gravă, trebuie să plece”, a explicat dr. Mihaela Cuţui, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi (CMS) Timiş, purtător de cuvânt al CMS Timiş şi avertizor de integritate.
Medicul a precizat că la protestul care va începe la ora 11:00 pot participa toţi medicii stomatologi, inclusiv pacienţii care doresc să sprijine corectitudinea în sistemul sanitar.
,,Eu aş spera să fie toată suflarea, toţi medicii stomatologi din ţară. Sperăm să avem prezenţa unui număr cât mai mare, adică sper să fie măcar 500 de medici. Dacă am fi câteva mii, ar fi ideal. Este timpul să se trezească medicii stomatologi. Cred că trecutul le-a arătat că nu se poate avea încredere în această conducere care este incompatibilă şi care a beneficiat de toată atenţia şi toată acoperirea autorităţilor. Deci medicii stomatologi trebuie să se trezească, să-şi apere studiile, să-şi apere profesia, să-şi apere pacienţii şi să-şi apere investiţia”, a spus dr. Mihaela Cuţui.
Mesajul medicului stomatolog către colegii săi este ca aceştia să fie prezenţi în număr cât mai mare la protest, cerând incorpore ,,demisia acestei conduceri toxice. Aceşti oameni nu merită încrederea întregului corp profesional, iar de-a lungul timpului au demonstrat că efectiv au lucrat doar împotriva profesiei”, a spus dr. Cuţui.
Pe 28 iunie 2023, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi (CMS) Timiş, împreună cu un grup de medici din 16 judeţe, a fost la Palatul Parlamentului la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, unde a expus problema celor două decizii apărute în Monitorul Oficial, după care a mers la Ministerul Sănătăţii, unde a depus petiţii semnate de toţi medicii prezenţi, cerând totodată anularea acestor decizii.
,,Zilele următoare s-au dat telefoane către ministrul secretar de stat care este abilitat pentru medicina dentară, dl. Marius Brădăţan, iar din păcate acesta a fost de negăsit. Am vorbit cu şefa de cabinet a dânsului şi ni s-a răspuns în stilul caracteristic al unei autorităţi că se va studia. Nu am primit niciun răspuns concret până la această oră. Nici de la Colegiul Medicilor Stomatologi din România nu am primit vreun răspuns”, a afirmat dr. Cuţui.
În opinia purtătorului de cuvânt al CMS Timiş, acţiunea CMSR constituie o abatere deosebit de gravă atât împotriva pacientului, împotriva medicului, cât şi împotriva cabinetului individual, cabinetul mic care se află în zonele rurale.
Nu este prima dată când medicii stomatologi cer demisia imediată a Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
În 2020 peste 600 de medici stomatologi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de felul în care a acţionat CMDR cu privire la starea de urgenţă instaurată de pandemia de COVID-19 pe teritoriul Romaniei si deciziile pe care le-a adoptat, cerând demisia şi alegeri anticipate pentru aceste funcţii.