În decembrie 2022, asociaţia „Dăruieşte Viaţă” a finalizat lucrările de construcţie la noul spital de copii ridicat exclusiv din donaţii şi sponsorizări în curtea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie S. Curie" din Bucureşti. La peste un an de la acel moment, Ministerul Sănătăţii a avizat structura modificată a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "M. S. Curie", care include clădirea construită din fonduri colectate de asociaţia "Dăruieşte Viaţă". Anunţul a venit după ce asociaţia şi cele două fondatoare, Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, au acuzat ministerul de tergiversarea birocratică a avizării spitalului, în condiţiile în care zeci de copii bolnavi şi mamele lor aşteaptă dimineaţa şi seara la coadă, la un singur grup sanitar, în clădirile existente ale spitalului.
"Acordarea avizului pentru structura modificată a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii 'M. S. Curie' a permis deplasarea echipei Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti pentru efectuarea evaluării necesare autorizării sanitare a clădirii spitalului, care va fi eliberată la începutul săptămânii viitoare", a transmis joi Ministerul Sănătăţii.
În paralel cu activitatea de autorizare, personalul administrativ şi de specialitate al spitalului inventariază bunurile şi echipamentele din noua clădire, pentru a putea fi încheiată donarea acestora şi înregistrarea în patrimoniul spitalului.
Anunţul ministerului vine după ce Asociaţia Dăruieşte Viaţă a acuzat ministerul de tergiversarea birocratică a avizării spitalului, în condiţiile în care zeci de copii bolnavi şi mamele lor aşteaptă dimineaţa şi seara la coadă, la un singur grup sanitar, în clădirile existente ale spitalului.
"Pe secţia de oncologie din Spitalul Marie Curie, 31 de copii şi mamele lor aşteaptă dimineaţa şi seara la coadă, la un grup sanitar. Pentru că acestea sunt condiţiile existente în spital. De aceea, 350.000 de oameni şi peste 8.000 de companii au făcut un Spital la cele mai înalte standarde. L-au finalizat. L-au dotat cu echipamente de ultimă generaţie. Astăzi, însă, copiii internaţi pe secţia de oncologie, dar şi pe alte secţii din Spitalul Marie Curie aşteaptă. La fel şi personalul medical care a muncit enorm pentru acest proiect. Aşteaptă să se mute într-un nou spaţiu, să aibă acces la condiţii de tratament din secolul acesta. Aşteaptă să folosească cele mai noi tehnologii pentru o şansă în plus la viaţă. Aşteaptă să nu mai aştepte la coadă la toaletă", a transmis asociaţia, în urmă cu două zile.
"Ce aşteaptă? Verificarea unor hârtii. A mii şi mii de hârtii care nu au nicio legătură cu mutarea şi cu funcţionarea Spitalului construit de noi toţi. Hârtii care pot fi verificate şi după ce pacienţii se mută în noua clădire. Pentru că Dăruieşte Viaţă are toată deschiderea să le ofere. Transparent. Aşa cum am făcut întotdeauna", a completat asociaţia.
Asociaţia Dăruieşte Viaţă, alături de donatori şi susţinători, şi-a propus ca, în următorii ani, să creeze la Spitalul "Marie S. Curie" primul campus medical din ţară şi un centru de referinţă în sud-estul Europei pentru tratarea multidisciplinară a copilului cu boli grave.
Proiectul include atât o a doua clădire nouă, cât şi renovarea şi modernizarea celei actuale.