Ministerul Sănătăţii a finalizat licitaţia pentru cumpărarea de vaccinuri anti-HPV

Ministerul Sănătăţii a finalizat licitaţia pentru cumpărarea de vaccinuri anti-HPV

Licitaţia pentru achiziţia vaccinului anti-HPV este finalizată, potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

"Licitaţia pentru achiziţia vaccinului HPV este finalizată, este în evaluare. Vom putea implementa şi acest lucru, deci sunt lucruri care merg. Molecule noi care vor fi introduse. Oricum, ştiţi foarte bine, am ieşit din zona roşie a Uniunii Europene, practic, şi am ajuns totuşi să putem discuta că putem trata în condiţii de siguranţă pacienţii", a spus Pintea, după participarea la deschiderea evenimentului organizat de Centrul pentru Inovare în Medicină, în contextul Preşedinţiei României la Consiliul UE.

România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu alocă bani pentru vaccinarea anti-HPV.

În prezent, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Naţional de Imunizare din România, la categoria “grupuri populaţionale la risc”, însă nu este decontată.

În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, înregistrându-se anual peste 1.900 de decese cauzate de această boală.

Anul trecut, mai multe organizaţii neguvernamentale au cerut Guvernului şi Ministerului Sănătăţii începerea vaccinării anti-HPV.

Vaccinul este recomandat fetiţelor cu vârsta cuprinsă între 11 – 14 ani, cu acordul părinţilor.

Specialiştii consideră că este necesară propunerea pe agenda UE a unui plan european împotriva cancerului.

"Am strâns foarte multe dovezi care arată că tehnologia este deja prezentă în managementul cancerului, de la registrele de boală, până la genomică şi inteligenţă artificială şi aceste tehnologii pot să facă diferenţa pentru pacienţi, de la prevenţie, la depistarea precoce, la diagnostic şi la tratament", a declarat preşedintele Centrului de Inovare în Medicină Bucureşti, Marius Geantă, pentru Agerpres.

viewscnt