Ministerul Sănătăţii a modificat criteriile de clasificare pentru spitalele monospecialitate

Ministerul Sănătăţii a modificat criteriile de clasificare pentru spitalele monospecialitate

O solicitare oficială făcută de Centrul de Oncologie OncoHelp din Timişoara a dus la o schimbare în clasificarea spitalelor monospecialitate din România. Astfel, un nou ordin al Ministerului Sănătăţii permite o clasificare mai uşoară a spitalelor monospecialitate în categoria IM, cea mai înaltă care poate fi obţinută de aceste unităţi. 

Măsura este cuprinsă într-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 1.372/2024), care modifică anexa nr. 2 la ordinul ministrului Sănătăţii nr. 323/2011 (privind aprobarea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă). Proiectul a fost prezentat în 29 februarie de 360medical.ro.

Înaintea modificării, ordinul nr. nr. 323/2011 prevedea că, pentru încadrarea spitalelor în categoria IM, proporţia pacienţilor internaţi care au domiciliul în alte judeţe trebuie să fie mai mare de 40%.

În urma modificării prin ordinul nr. nr. 1.372/2024, pentru încadrarea spitalelor în categoria IM, proporţia pacienţilor internaţi care au domiciliul în alte judeţe trebuie să fie mai mare de 20%.

Centrul de Oncologie OncoHelp a propus schimbarea acestui criteriu, în sensul reducerii la cel puţin 20% a proporţiei bolnavilor internaţi care au domiciliul în alte judeţe pentru a permite clasificarea unui spital monospecialitate în categoria IM.

Autorii propunerii au argumentat că, pentru încadrarea unui spital în categoria I, criteriul de clasificare actual impune o proporţie a bolnavilor internaţi care au domiciliul în alte judeţe de cel puţin 20%, iar pentru încadrarea în categoriile II şi IIM se solicită o proporţie de minimum 5% (II si IIM având acelaşi nivel de competenţă), “existând, astfel, o corelaţie în stabilirea procentului pentru criteriul ‘proporţia bolnavilor internaţi care au domiciliul în alte judeţe‘ în clasificarea spitalelor de aceeaşi categorie (II)”.

Criteriul era, însă, diferit la spitalele din categoriile I şi IM (monospecialitate). Astfel, în sarcina spitalului de monospecialitate se prevedea un procent dublu (minimum 40%) faţă de spitalul cu abordare generală (minimum 20%), deşi cele două categorii de unităţi medicale au acelaşi nivel de competenţă şi aceeaşi capacitate de a atrage pacienţi din alte judeţe, mai arată referatul de aprobare al proiectului.

viewscnt