Ministerul Sănătăţii ar putea diferenţia taxa clawback pentru medicamentele ieftine

Ministerul Sănătăţii ar putea diferenţia taxa clawback pentru medicamentele ieftine

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a sugerat miercuri că guvernul ar putea introduce o taxă clawback diferenţiată pentru medicamentele ieftine, care riscă să dispară de pe piaţă.

“Avem un act normativ prin care modificăm inclusiv posibilitatea de a aduce medicamente pe nevoi speciale, până când facem această corecţie (a preţurilor medicamentelor, n.r.), până propunem soluţii pe taxa de clawback diferenţiată, astfel încât, când stocurile sunt minime, atunci să aducem pe nevoi speciale, dacă există discontinuităţi în aprovizionarea acelui tip de medicament”, a declarat Pintea, la Bacău, citată de Mediafax.

Ministrul a admis că actuala formă a taxei clawback ar putea genera probleme în cazul medicamentelor ieftine, însă a dat asigurări că există soluţii, după ce Casa de Asigurări a trimis un set de propuneri în acest sens.

„E adevărat că s-ar putea să fie probleme din cauza clawback-ului la medicamentele ieftine, dar CAS a trimis un set de propuneri pe care le vom discuta, urmând să se ia o decizie. Medicamentele scumpe, inovative, sunt necesare la rândul lor. Întotdeauna când discutăm despre medicamente, adevărul este la mijloc", a mai spus ministrul.

Declaraţia ministrului vine la o săptămână după ce Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice a solicitat liderilor partidelor aflate de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, printr-o o scrisoare deschisă, aplicarea unei formule diferenţiate de calcul pentru taxa clawback, pentru a preveni dispariţia tratamentelor ieftine din farmacii.

Autorii scrisorii deschise consideră că situaţia este în prezent disperată, în condiţiile în care mii de medicamente cu preţ scăzut au început deja să lipsească din farmacii, iar aproximativ două treimi din acestea costă sub 25 de lei.

Medicamentele indicate sunt utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi, iar cele mai multe sunt fabricate în România.

Din cauza aplicării taxei la preţul de farmacie şi a sistemului reglementat de adaosuri comerciale, nivelul actual al taxei, de 24,1%, ajunge să reprezinte 34% din preţul de producător al unui medicament sub 100 de lei, potrivit asociaţiei.

Asociaţia a propus ca soluţie introducerea de către govern, prin ordonanţă de urgenţă, a unei formule diferenţiate de calcul a taxei pentru medicamente în funcţie de preţul de referinţă generic, concomitent cu controlul consumului prin introducerea de noi medicamente inovative scumpe doar în regimul de compensare prin contracte individuale cu fiecare producător.

În iunie, Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente a menţionat că taxa clawback a ajuns la 24,1% în primul trimestru al acestui an, fiind cu 60% mai mare comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2016, fapt care a dus la retragerea de pe piaţă a sute de produse.

viewscnt