Ultimele estimări guvernamentale arată că circa 2 milioane de români nu au asigurare de sănătate, unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeană. Potrivit legislaţiei, persoanele fără asigurare de sănătate au acces la un pachet minimal de servicii, însă nu beneficiază de restul serviciilor decontate pentru asiguraţi. Un proiect de reglementare elaborat de Ministerul Sănătăţii prevede extinderea pachetului minimal de servicii, prin includerea medicamentelor contraceptive hormonale.
"Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de prezenta lege, prescrierea şi eliberarea medicamentelor contraceptive hormonale, precum şi de alocaţia de hrană astfel cum a fost stabilită. Modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane se aplică şi alocaţiei de hrană", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului (OUG) elaborat de Ministerul Sănătăţii.
Proiectul modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
În prezent, pachetul minimal include servicii de planificare familială în cadrul asistenţei medicale primare, care pot fi acordate persoanelor neasigurate.
Aceste servicii includ consilierea femeii privind planificarea familială, inclusiv evaluarea şi indicarea unei metode contraceptive la persoanele fără risc, dar nu conţin acordarea unei prescripţii pentru a beneficia de medicamente contraceptive hormonale.
Noua reglementare a fost propusă de Comisia de obstetrică - ginecologie şi Comisia de endocrinologie din cadrul Ministerului Sănătăţii şi prevede includerea medicamentelor contraceptive hormonale în Lista medicamentelor care de care beneficiază asiguraţii cu şi fără contribuţie personală, astfel încât să poată fi prescrise si eliberate unor segmente populaţionale extinse.
Sumele necesare pentru asigurarea acestor medicamente vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin transfer de la bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul FNUASS.
Recent, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a declarat că pacienţii neasiguraţi cu cancer vor beneficia, de la 1 iulie, de servicii gratuite de prevenţie, diagnostic şi tratament la fel ca persoanele asigurate.