Ministerul Sănătăţii înfiinţează două noi comisii de specialitate

Ministerul Sănătăţii înfiinţează două noi comisii de specialitate

În luna iulie, Ministerul Sănătăţii a reorganizat comisiile de specialitate, care a rezultat în desfiinţarea a trei comisii. La mai puţin de două luni după intrarea în vigoare a măsurii, ministerul reface lista comisiilor, adăugând două comisii de specialitate noi. Pe de altă parte, "medicina alternativă" nu se mai regăseşte în structura de comisii şi subcomisii propusă, deşi până în iulie exista chiar o comisie pentru acest domeniu. 

Măsura este inclusă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, care modifică ordinul ministrului sănătăţii nr. 2396/2023 (privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii).

Actul normativ prevede înfiinţarea a două noi comisii, de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi de medicină nucleară. Acestea se vor adăuga celor 56 de comisii de specialitate existente.

În iulie, reorganizarea comisiilor de specialitate a presupus reducerea numărului de comisii de la 59 la 56.

Comisia de expertiză medicală a capacităţii de muncă urmează să fie înfiinţată la solicitarea Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din subordinea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Comisia de medicină nucleară este înfiinţată deoarece medicina nucleară este specialitate medicală. În prezent există o subcomisie de medicină nucleară în cadrul comisiei de radiologie imagistică medicală, care va fi desfiinţată în urma înfiinţării noii comisii.

Pe lângă înfiinţarea noilor comisii, proiectul prevede şi o reorganizare a subcomisiilor (care există în cadrul unora dintre comisii). Astfel, numărul de subcomisii scade de la 11 la 9, prin desfiinţarea subcomisiilor de medicină alternativă şi de medicină nucleară.

Până în luna iulie exista în subordinea Ministerului Sănătăţii o comisie de medicină alternativă, transformată în subcomisie la reorganizare (în cadrul comisiei de medicină de familie). După intrarea în vigoare a noului ordin, "medicina alternativă" dispare complet din structura de comisii de specialitate şi de subcomisii a Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, subcomisia de chirurgie oncologică este mutată de la comisia de oncologie medicală la cea de chirurgie generală, iar subcomisia de transfuzii este redenumită subcomisia de medicină transfuzională.

Potrivit legislaţiei, comisiile de specialitate sunt organisme consultative cu corespondent în nomenclatorul de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice, care furnizează expertiza necesară pe baza căreia Ministerul Sănătăţii coordonează, din punct de vedere ştiinţific, profesional şi metodologic asistenţa medicală.

viewscnt