Drepturile persoanelor cu alergii din România sunt protejate prin Legea nr. 4/2021 (privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice). Acum, o iniţiativă legislativă de completare a legii aduce noi drepturi pentru pacienţii cu alergii, după ce a fost votată în Parlament şi promulgată de preşedinte.
Noua lege, care completează Legea nr. 4/2021, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, intrând în vigoare.
Actul normativ obligă Ministerul Sănătăţii să înfiinţeze un Registru naţional de evidenţă şi urmărire a afecţiunilor alergice şi imunologice, în care medicii specialişti vor introduce date cu ocazia efectuării consultului medical, punerii diagnosticului, obţinerii rezultatelor analizelor sau testelor recomandate, emiterea unor prescripţii ori recomandări medicale, "precum şi ori de câte ori constată ulterior modificarea datelor iniţiale".
Legea nr. 4/2021 a introdus obligaţia, pentru spitale, şcoli şi universităţi, de a asigura toate mesele în recipiente separate, servite individual, sau de a oferi posibilitatea pentru persoane care suferă de alergii de a aduce în respectivele instituţii alimentele necesare hrănirii.
În cazul spitalelor, obligaţiile sunt mai stricte.
"Unităţile spitaliceşti (...) asigură pacienţilor diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice şi celor care sunt suspectaţi a fi diagnosticaţi cu boli sau afecţiuni alergice toate mesele la care au dreptul pe perioada spitalizării, precum şi tratamentul medicamentos specific, care trebuie să nu conţină ingredientele interzis a fi consumate, potrivit fişei cu alimente alergene a fiecăruia", prevede legea.
"Porţiile de mâncare sunt pregătite în recipiente separate, cu ustensile separate şi din alimente care nu conţin ingredientele interzise prin fişa de alergeni pentru fiecare pacient. Pentru realizarea în cele mai bune condiţii a acestor acţiuni, unităţile spitaliceşti primesc instrucţiuni din partea direcţiei de sănătate publică şi, la cerere, pot beneficia de informare şi sprijin din partea asociaţiilor şi societăţilor cu expertiză în domeniu", mai arată actul normativ.
Pentru a beneficia de aceste prevederi, persoanele cu alergii trebuie să aibă adeverinţă medicală emisă de medicul specialist care să dovedească afecţiunile alergice de care suferă. În forma iniţială a Legii nr. 4/2021, adeverinţa trebuia emisă de medicul alergolog.
Noua lege menţine obligaţia, prevăzută de Legea nr. 4/2021, ca spitalele de stat sau private şi cabinetele individuale de medicină, inclusiv cabinetele de medicină dentară, să aibă în dotare cel puţin o doză de adrenalină pentru autoinjectare.
Faţă de forma iniţială a legii, noul act normativ permite şi dotarea cu "un alt preparat de adrenalină injectabilă".
Spitalele sau cabinetele care nu se dotează cu doza de adrenalină pentru autoinjectare sau sunt găsite cu doze expirate vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 20.000 lei, potrivit actului normativ.
NOI DREPTURI
Noua lege asigură persoanelor diagnosticate cu alergii sau suspectate de a avea afecţiuni alergice decontarea analizelor şi testelor specifice necesare diagnosticării.
Modalitatea de decontare urmează să fie stabilită prin normele metodologice de aplicare a legii, care trebuie elaborate de Ministerul Sănătăţii.
Un alt drept introdus de noua lege este decontarea a două doze de adrenalină pe an pentru fiecare pacient cu risc de şoc anafilactic.
"Persoanele care prezintă risc de şoc anafilactic beneficiază, anual şi în mod gratuit, de două doze de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul specialist", se mai arată în actul normativ.
În forma iniţială a Legii nr. 4/2021, doar persoanele care prezintă risc de şoc anafilactic cu vârsta de sub 18 ani beneficiau, anual şi în mod gratuit, de o singură doză de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul alergolog.