Noul contract-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, va intra în vigoare la 1 iulie 2024. În contractul-cadru vor fi introduse servicii suplimentare, printre care se numără extinderea pachetelor de servicii decontate pentru persoanele neasigurate. Joi, ministrul Sănătăţii a anunţat şi introducerea de pachete de servicii diferenţiate pentru pacienţii oncologici.
Declaraţiile au fost făcute la un eveniment organizat de Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti.
"Vor fi incluse în noul Contract-cadru circa 100 de pachete pentru diferite tipuri de cancer. Important este că sunt grupate în trei categorii. Este vorba despre diagnosticul pacienţilor oncologici - primul pachet de spitalizare de zi -, al doilea se referă la pachetul care precizează extinderea bolii oncologice şi al treilea pachet, care evaluează indicatorii clinico-biologici ai pacienţilor oncologici în vederea instituirii unui tratament eficient de către comisia multidisciplinară care evaluează aceşti pacienţi şi le stabileşte tratamentul", a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, citat de Agepres.
Introducerea acestor noi pachetele de servicii are ca scop asigurarea unui acces mai rapid la serviciile de sănătate pentru pacienţii oncologici.
"Aceste tipuri de pachete nu sunt altceva decât un acces rapid la serviciile medicale pentru că în momentul de faţă spitalizarea de zi oferă suficiente posibilităţi în comparaţie cu spitalizarea continuă", a afirmat ministrul.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii lucrează la modificări în privinţa normării personalului medical, în condiţiile în care nevoile de îngrijire a pacientului sunt diferite, în funcţie de tipul instituţiei medicale.
"Normarea personalului în instituţiile de primă linie o regândim în momentul de faţă, împreună cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, astfel încât această normare să nu mai fie uniformă, ci să răspundă unei nevoi de îngrijire a pacientului care este diferită de cele mai multe ori între diversele tipuri de instituţii medicale în funcţie de complexitatea îngrijirii medicale", a mai spus ministrul.
NOI SERVICII DECONTATE PENTRU NEASIGURAŢI, DE LA 1 IULIE 2024
Miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a anunţat o extindere a pachetelor de servicii decontate pentru persoanele neasigurate, de la 1 iulie, şi a serviciilor de prevenţie.
“Se preconizează ca medicii de familie să poată trimită persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate”, a afirmat Valeria Herdea.
“Tot în contractul-cadru, se prevede că se pot desfăşura activităţi de prevenţie, începând cu adolescenţii”, a mai spus preşedintele Casei.
Preşedintele CNAS speră că la rectificarea bugetară din toamnă să fie rediscutate tarifele decontate pentru serviciile medicale.