Nou protocol de tratament al pacienţilor cu AVC acut, menit să crească numărul de pacienţi trataţi prin tromboliză intravenoasă. Câţi pacienţi au fost trataţi în 2024 în spitalele din România

Nou protocol de tratament al pacienţilor cu AVC acut, menit să crească numărul de pacienţi trataţi prin tromboliză intravenoasă. Câţi pacienţi au fost trataţi în 2024 în spitalele din România

Ministerul Sănătăţii a realizat un nou protocol naţional de tratament intervenţional al accidentului vascular cerebral (AVC), care ţine cont de ultimele ghiduri internaţionale în domeniu şi vizează creşterea numărului de pacienţi trataţi prin tromboliză intravenoasă. Noul protocol îl va înlocui pe celactual, în vigoare din 2019. Deşi numărul de pacienţi trataţi prin tromboliză a crescut considerabil în ultimii şase ani, majoritatea pacienţilor eligibili nu au acces la acest tratament care le poate salva viaţa.  

Noul protocol urmează să ghideze activitatea medicilor neurologi, radiologi şi de medicină de urgenţă din întreaga ţară, în vederea extinderii la nivel naţional a trombolizei intravenoase în cazurile de AVC acut.

Protocolul a fost lansat luni în dezbatere, urmând să fie aprobat prin ordin de ministru. Noul protocol îl va înlocui pe cel actual, aprobat prin ordinul ministrului Sănătăţii nr. 17/2019 (privind aprobarea protocolului pentru tratament intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut).

Accidentele vasculare cerebrale reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică din ţară. Anual în România, peste 50.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral, 85% dintre acestea fiind accidente vasculare cerebrale ischemice.     

Autorii proiectului precizează, în referatul de aprobare, că 3.161 pacienţi cu AVC ischemic acut au fost trataţi în România în 2024 prin tromboliză intravenoasă, 1.191 au fost trataţi prin trombectomie mecanică.

Numărul de pacienţi trataţi prin tromboliză reprezintă o rată de 9,5% din totalul pacienţilor cu AVC ischemic acut, iar cei trataţi prin trombectomie mecanică o rată de 2,95% din totalul pacienţilor cu AVC ischemice acute, potrivit datelor prezentate în document.

Numărul este mult mai mare decât cel raportat în urmă cu câţiva ani. Spre comparaţie, în perioada 2015-2018, doar circa 1.700 de pacienţi din România au beneficiat de tratament intervenţional (tromboliză intravenoasă, trombaspiraţie / trombectomie sau coiling anevrismal), adică mai puţin de 0,1% din totalul pacienţilor cu AVC din acea perioadă, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Între timp, şi numărul de spitale în care se efectuează tratament intervenţional a crescut semnificativ, de la doar 10 spitale în urmă cu şase ani.

Noul protocol naţional de practică medicală pentru tratamentul pacienţilor cu AVC ischemic şi hemoragie subarahnoidiană a fost elaborat de către experţii din cadrul Comisiei de Neurologie a Ministerului Sănătăţii şi ai Societăţii de Neurologie din România şi vizează creşterea calităţii îngrijirii pacientului cu AVC acut şi a accesibilităţii pacienţilor români la metode terapeutice la standarde europene.

Faţă de varianta în vigoare în prezent, noul protocol se aliniază recomandărilor din ghidurile medicale internaţionale şi permite tratarea unui număr mai mare de pacienţi prin extinderea indicaţiilor terapeutice pentru tratarea trombolizei şi trombectomiei, permiţând includerea unor pacienţi la care AVC este constatat la trezirea din somn.

Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, România are cea mai mare rată de mortalitate prin accident vascular cerebral din Europa (21,6%), iar la nivel naţional, aceasta este a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare.

viewscnt