În luna iulie, Ministerul Sănătăţii a reorganizat comisiile de specialitate, care a rezultat în desfiinţarea a trei comisii. În trei luni după intrarea în vigoare a măsurii, ministerul a refăcut lista comisiilor, adăugând comisii de specialitate noi. Ultima comisie care urmează să fie înfiinţată este cea de medicină sportivă.
Măsura este inclusă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, care modifică ordinul ministrului sănătăţii nr. 2396/2023 (privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii).
Actul normativ prevede înfiinţarea unei noi comisii, de medicină sportivă, care se va adăuga celor 65 de comisii de specialitate existente.
Noua comisie va fi înfiinţată la solicitarea Societăţii Române de Medicină Sportivă.
"Activitatea medicilor de medicină sportivă se desfăşoară cu dificultate, numărul de sportivi fiind în continuă creştere, însă personalul fiind insuficient. În foarte multe din judeţele ţării în care nu există medic sportiv sau sunt foarte puţini comparativ cu nevoile judeţului, fără un consult de specialitate, sportivii sunt expuşi la un risc crescut de incidente sportive grave, inclusiv moarte subită. În consecinţă, calitatea actului medical are de suferit, cu repercusiuni directe asupra sportivilor", motivează autorii proiectului, în referatul de aprobare.
În iulie, reorganizarea comisiilor de specialitate a presupus reducerea numărului de comisii de la 59 la 56. Ulterior, în septembrie, numărul comisiilor a fost majorat la 65, prin ordinul nr. 3.210/2023, fiind adăugate comisii precum comisia de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi comisia de medicină nucleară.
Potrivit legislaţiei, comisiile de specialitate sunt organisme consultative cu corespondent în nomenclatorul de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice, care furnizează expertiza necesară pe baza căreia Ministerul Sănătăţii coordonează, din punct de vedere ştiinţific, profesional şi metodologic asistenţa medicală.