Noul program de tratament fără interferon al hepatitei C, în cadrul unui contract cost-volum-rezultat, va începe în această lună, a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Două tratamente sunt incluse în programul de anul acesta, potrivit informaţiilor publicate de Casă.
Programul include două opţiuni de tratament - Epclusa (sofosbuvir/velpatasvir) şi Maviret (glecaprevir/pibrentasvir) -, faţă de trei în programul de anul trecut.
Tratamentele sunt destinate tratamentului hepatitei cronice C şi cirozei hepatice C pentru pacienţii adulţi, naivi sau experimentaţi la tratamentul cu interferon, şi pacienţii copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, naivi sau experimentaţi la tratamentul cu interferon.
"Tratamentul va putea fi prescris începând cu luna mai 2024, pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere prevăzute în protocolul terapeutic specific", a transmis CNAS, într-un document către medicii prescriptori.
Pacienţii adulţi îşi pot alege medicul curant (prescriptor) dintre medicii din specialitatea
gastroenterologie sau boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu una din următoarele case
de asigurări de sănătate: Arad, Argeş, Bucureşti, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Satu Mare, Sibiu, Timiş, Suceava, Vaslui, Vâlcea şi CASAOPSNAJ.
Pentru pacienţii copii sau adolescenţi (cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani), prin aparţinătorul sau
reprezentantul legal, trebuie ales un medic prescriptor dintre medicii pediatri cu
supraspecializare, competenţă sau atestat în gastroenterologie pediatrică sau medicii gastroenterologi pediatri şi medicii din specialitatea boli infecţioase aflaţi în relaţii contractuale cu una din următoarele case de asigurări de sănătate: Arad, Argeş, Bucureşti, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Satu Mare, Sibiu, Timiş, Suceava, Vaslui, Vâlcea şi CASAOPSNAJ.
Ultimul program de tratament fără interferon pentru hepatita C a început în martie 2023 şi a vizat trei opţiuni de tratament pentru pacienţii eligibili din România, indiferent de gradul de fibroză. În programul de tratament fără interferon au fost incluşi, din 2021, copiii şi adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani.
Tratamentul fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C a fost introdus în România începând cu anul 2015, în baza contractelor cost-volum-rezultat încheiate de CNAS. Tratamentul fără interferon are o rată de vindecare a hepatitei C de peste 95%, potrivit specialiştilor.
Din numărul total de pacienţi ţintiţi în ultimele programe, cei mai mulţi sunt adulţi cu infecţie cronică VHC şi fibroză F0-F3 sau cu ciroză hepatică compensată (Child A), naivi sau experimentaţi la tratamentul cu interferon.