Ultimele estimări guvernamentale arată că circa 2 milioane de români nu au asigurare de sănătate, unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeană. Potrivit legislaţiei, persoanele fără asigurare de sănătate au acces la un pachet minimal de servicii, însă nu beneficiază de restul serviciilor decontate pentru asiguraţi. Princtr-un act normativ aprobat vineri, pacienţii neasiguraţi cu cancer vor beneficia, de la 1 iulie, de servicii gratuite de prevenţie, diagnostic şi tratament la fel ca persoanele asigurate.
Măsura a fost anunţată în aprilie de către preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În Planul Naţional de Cancer sunt înregistraţi 204.722 de pacienţi, potrivit datelor prezentate recent de CNAS.
De asemenea, persoanele neasigurate vor beneficia gratuit şi de servicii de testare pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV
“Persoanele care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale suportă integral costurile pentru tratamentul prescris de medicii de specialitate şi pentru serviciile medicale şi dispozitivele medicale recomandate de medicii de specialitate, cu excepţia investigaţiilor paraclinice acordate în ambulatoriu pentru confirmarea afecţiunii oncologice şi pentru testarea pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV, precum şi a serviciilor medicale acordate în regim de
spitalizare de zi pentru confirmarea afecţiunii oncologice, pentru care medicii de specialitate eliberează bilete de trimitere”, se arată în hotărârea de guvern aprobată vineri.
Concret, persoanele neasigurate vor avea acces la servicii necesare pentru depistarea precoce a afecţiunilor oncologice şi, în cazul persoanelor cu suspiciune de cancer, la servicii de confirmare a diagnosticului de afecţiune oncologică, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile paraclinice şi la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti, potrivit notei de fundamentare a actului normativ.
Aceste servicii pentru depistarea precoce şi diagnosticarea afecţiunilor oncologice vor putea fi acordate persoanelor neasigurate în plus faţă de serviciile ce sunt cuprinse în prezent în pachetul minimal de servicii.
Din 2022, persoanele fără asigurare de sănătate au acces gratuit la servicii de asistenţă medicală primară oferite de medicii de familie.