Eradicarea malariei este viabilă din punct de vedere biologic şi reprezintă un obiectiv deja stabilit al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), însă accentul ar trebui pus în prezent pe obţinerea de fonduri şi de susţinere politică pentru controlul bolii, arată experţii organizaţiei.
La lansarea concluziilor unei analize de trei ani a luptei mondiale împotriva malariei, experţii OMS au spus că, "se poate pune capăt bolii purtate de ţânţari" dar că nu este încă posibil să se stabilească o dată ţintă pentru eradicarea definitivă a maladiei.
Stabilirea unor obiective nerealiste cu costuri şi obiective necunoscute poate duce la "frustrare şi întârzieri”, a declarat directorul programului global al OMS pentru malarie, Pedro Alonso. Din acest motiv lumea ar trebui să se concentreze mai întâi pe dezvoltarea de noi medicamente, vaccinuri şi insecticide pentru a ţine sub control cazurile de malarie şi decesele cauzate de boală mai afirmă reprezentanţii OMS.
"Cu instrumentele pe care le avem astăzi, este foarte puţin probabil ca eradicarea să poată fi realizată. Trebuie să ne concentrăm pe revenirea la obiectivele stabilite", a afirmat Alonso citat din Reuters.
După un deceniu de reduceri semnificative ale numărului de cazuri şi decese cauzate de malarie, ultimele date ale OMS arată o stagnare.
În 2017, malaria a infectat în jur de 219 milioane de oameni în şi a ucis aproximativ 435.000 dintre ei - marea majoritate copii din cele mai sărace părţi din Africa.
Aceste date sunt puţin modificate faţă de 2016, dar numărul global de cazuri a scăzut anterior de la 239 milioane în 2010 la 214 milioane în 2015, iar decesele de la 607.000 la aproximativ 500.000 din 2010 până în 2013.
O serie de medicamente sunt disponibile pentru a trata cu succes malaria, iar plasele pentru paturi tratate cu insecticide s-au dovedit capabile să controleze ţânţarii şi infecţiile. Un vaccin parţial eficient - primul din lume împotriva malariei - a fost dezvoltat de producătorul britanic de medicamente GSK şi este folosit în Ghana şi Malawi, cu planuri de extindere în Kenya.
Însă în raportul OMS de eradicare a malariei, al cărui rezumat a fost publicat vineri, se afirmă că aceste instrumente nu vor fi suficiente pentru a eradica malaria.
OMS a cerut oamenilor de ştiinţă şi finanţatorilor din domeniul sănătăţii să reînnoiască demersurile către cercetarea şi dezvoltarea "instrumentelor transformatoare ” pentru a controla ţânţarii şi a crea vaccinuri şi medicamente mai eficiente pentru prevenirea şi tratarea bolii.
De asemenea, a solicitat conducătorilor politici să se implice în lupta împotriva malariei prin utilizarea fondurilor şi a datelor în locurile unde aceste sunt cele mai eficiente.
În prezent, mai puţin de 1% din fondurile globale pentru investiţii în cercetare şi dezvoltare în domeniul sănătăţii se referă la instrumente de dezvoltare pentru combaterea malariei, au mai precizat reprezentanţii OMS.